Ifølge forskerne, som presenterer sine funn i den siste utgaven av tidsskriftet Science, sprer plastavfallet mikrober som øker risikoen for en gruppe sykdommer som er kjent som hvite syndromer.
Mens man i korallrev uten plastavfall finner slike sykdommer i bare 4 prosent av korallene som undersøkes, er andelen hele 89 prosent i rev som er forurenset av plast.
Forskerne undersøkte hele 124.000 koraller på over 150 rev i årene 2011 til 2014, i farvann utenfor Indonesia, Australia, Myanmar og Thailand.
– Over 275 millioner mennesker verden over lever mindre enn 30 kilometer fra korallrev og er helt avhengig av dem for mat, beskyttelse, turistinntekter og kulturell verdi, sier Joleah Lamb, som har ledet arbeidet med rapporten.
– Vi kjenner ikke de eksakte mekanismene, men plast er ideelt for koloniserende mikroskopiske organismer som kan forårsake sykdommer dersom de kommer i kontakt med koraller, sier Lamb.
Dersom man klarer å redusere plastforsøplingen i verdenshavene, kan man også forhindre spredning av sykdom som tar livet av koraller, konkluderer forskerne.
– Når korallene er smittet, er det logistisk vanskelig å behandle sykdommene som oppstår, sier Lamb.
Verdens største og mest kjente korallrev, Great Barrier Reef utenfor kysten av Australia, er fortsatt relativt uberørt og har den laveste konsentrasjonen av plastsøppel av alle som er undersøkt.
Indonesiske korallrev inneholdt i gjennomsnitt rundt 25 plastenheter per 100 kvadratmeter, mot 0,4 enheter i australske rev.
NTB-DPA
(©NTB)