Med feiring og protest om hverandre markeres Australias nasjonaldag – og ankomsten av den første britiske flåten i 1788.
I Sydney startet dagen med en velkomstseremoni med tradisjonell dans og musikk fra aboriginer, landets urfolk. De aller fleste aboriginer, og en god del av Australias øvrige befolkning, markerer nasjonaldagen som «invasjonsdagen».
Diskusjonen om markeringen av dagen, 26. januar 1788, har blitt intensivert de siste årene. Det var da den første britiske flåten ankom Australia og undertrykkingen av urbefolkningen startet. Aboriginene regnes å ha vært på kontinentet i minst 65.000 år. På 1780-tallet var det omkring 1 million aboriginer i Australia – i 1910 var det omkring 100.000. De fleste ble drept av kolonister eller døde av sykdommer britene brakte med seg.
I løpet av dagen har det vært flere store demonstrasjoner, blant annet i storbyene Sydney og Melbourne.
I tillegg ble dagen også markert med feiring av forskjellige slag. Konserter, fyrverkeri, løpe- og svømmekonkurranser og grilling er blant det man kan få med seg rundt om i landet.
I dag er det omkring 700.000 aboriginer og urfolk i Australia. Det utgjør cirka 3 prosent av landets 24 millioner innbyggere. Og urbefolkningen er nederst på alle økonomiske og sosiale indikatorer. Deres forventede levetid er ti år mindre enn resten av landets, og de utgjør 27 prosent av innsatte i australske fengsler.
– Australia Day er svært ladet. Australia er nødt til å endre datoen, sier artist Emily McDaniel, bosatt i Sydney.
Forrige uke tok Lidia Thorpe, en politiker og aboriginer i delstaten Victoria, til orde for at alle flagg bør være på halv stang for «å sørge over det landets første befolkning har måttet oppleve».
Hennes parti, miljøpartiet, sa forrige måned at partiet vil gå inn for å endre datoen. Det har fått partiets oppslutning til å falle.
Statsminister Malcolm Turnbull har uttalt at han er skuffet over dem som ønsker å endre datoen, og mener motstanderne av dagen splitter en dag som tar sikte på å samle hele landet. En politiker i Melbourne har sagt at feiringen er som om Tyskland skulle markert holocaust som «Tyskland-dagen».
Den statlige statistikktjenesten i Australia avdekket forrige måned at kun 38 prosent av australiere svarte riktig på hvorfor nasjonaldagen markeres 26. januar.
NTB-DPA
(©NTB)