Oslo 20180104. Direktør Frode Forfang i UDI på pressemøte torsdag om året som gikk og fremtidsutsikter for 2018. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Direktør Frode Forfang i UDI mener dagens asylsystem stimulerer til og forutsetter menneskesmugling. Han mener et kvotesystem er en bedre løsning-

annonse

– Det er bred enighet om at dagens system har veldig store svakheter. Så er det mange ulike ideer til hvordan vi skal bringe dette framover, innledet direktøren i Utlendingsdirektoratet (UDI) da forskningsstiftelsen Fafo fredag reiste spørsmålet om det europeiske asylsystemet har gått ut på dato, skriver ABC Nyheter.

Forfang påpekte at alle land gjør alt de kan for å hindre asylankomster. Hele systemet baserer seg på at man må ta seg ulovlig inn i Europa. Han anbefaler at man i stedet får en kontrollert tilstrømming av flyktninger via kvoter.

– Får man større grad av kontroll på yttergrensene og opplever at det blir mer kontroll på antallet som kommer til Europa, øker viljen til å diskutere størrelsen på kvoter, mener han.

Systemet med kvoter, en form for regulert uttak av flyktninger hvor statene har en reell forhåndskontroll med hvor mange og hvem som kommer, er ifølge UDI-direktøren den ideelle måten å gjøre det på.

– Det er den ukontrollerte tilstrømningen som er problemet. Den etterlater et inntrykk av nasjonalstater som ikke har kontroll og at byrdene blir ekstremt skjevfordelt.

To tredeler av asylsøkerne som de to siste årene er kommet til Europa, havnet i to land, Tyskland og Sverige.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.