Stones lie on a Auschwitz-Birkenau memorial stone on occasion of the international Holocaust remembrance day in the former the Nazi concentration camp Buchenwald near Weimar, Germany, Friday, Jan. 26, 2018. (AP Photo/Jens Meyer)
Del

En undercover avsløring av polske nynazister som feirer Adolf Hitlers fødselsdag, vekker harme dagen før minnedagen for holocaust-ofre.

annonse

De sterke reaksjonene kom etter at TV-kanalen TVN24 fredag viste en dokumentar med polske nynazister som feiret Hitlers fødselsdag. Markeringen fant sted i fjor vår.

Med skjult kamera fanget TV-kanalen bilder av unge menn i SS-uniformer som spikret opp hakekors på trær i skogen, kun 53 kilometer fra Auschwitz. Det ble skålt for Hitler, og det var også hengt opp et bilde av ham.

Hitlers regime drepte flere millioner mennesker i konsentrasjonsleirer og bombet flere byer i Polen.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører
Fengslinger

Statsminister Mateusz Morawiecki uttalte at «å propagandere fascismen, tråkker på minnet til våre forfedre og deres heltemodige kamp for et Polen som er helt fritt for hat». Morawiecki har i ettertid også tatt til orde for et strengere lovverk mot den type handlinger.

Ekstremistene som hyllet Hitler har også fått flere andre ledere i Polen til å fordømme fjorårets opptrinn. Allerede er det innledet en etterforskning som har ført til seks fengslinger og konfiskering av fascistisk utstyr og ammunisjon.

– Må bli utryddet

Den polske presidenten Andrzej Duda fikk spørsmål om debatten som går i hjemlandet da han var til stede på toppmøtet i Davos.

– Det er ikke plass i Polen for å glorifisere Adolf Hitler, som med sine ordre sto bak at 6 millioner polakker ble drept, sa Duda.

– En slik oppførsel må bli utryddet med all vår styrke, la han til.

annonse

Den internasjonale Holocaustdagen blir markert i store deler av verden lørdag. 27. januar 1945 ble fangene i konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleirene Auschwitz-Birkenau befridd av sovjetiske soldater. I 2005 vedtok FNs hovedforsamling at dagen skal være en internasjonal minnedag for holocaust.

NTB-AP
(©NTB)

annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører