Tyrkia innledet lørdag 20. januar sin offensiv mot YPG-militsen som kontrollerer Afrin-området i Nord-Syria. Tyrkia har varslet utvidelse av offensiven. Foto: AP / NTB scanpix

Tyrkia oppfordrer USA til å «umiddelbart» trekke seg ut av den syriske byen Manbij, der tyrkerne har varslet militæroffensiv for mot kurdisk milits.

annonse

Advarselen kom lørdag ettermiddag etter at tyrkiske myndigheter i flere dager har advart om at landets offensiv mot Afrin-området nordvest i Syria kan bli utvidet lenger østover langs grensen og omfatte byen Manbij.

USA har egne styrker som står inne i Manbij, der de samarbeider med den kurdiske YPG-militsen som kontrollerer byen.

En konfrontasjon mellom de to NATO-allierte er noe NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg slett ikke ønsker.

Forholdet mellom de to NATO-allierte er spent på grunn av offensiven, der Tyrkia har som mål å drive YPG-militsen unna syriske grenseområder nær Tyrkia.

Tyrkia ser på YPG-militsen som PKK-geriljaens syriske avlegger og har satt begge grupper på sin liste over terroristorganisasjoner.

USA og EU har også PKK på sine terrorlister, men de har støttet YPG i kampen mot IS. Amerikanerne ble orientert om Tyrkias planer på forhånd og har bedt landet vise tilbakeholdenhet i angrepene mot Afrin.

Tidligere lørdag uttalte presidentkontoret i Ankara at USA har gjentatt et løfte om å stanse bevæpning av YPG-militsen. USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster «bekreftet» dette overfor president Recep Tayyip Erdogans talsmann Ibrahim Kalin i en telefonsamtale sent fredag kveld, heter det i en uttalelse fra Ankara.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.