Skjermdump fra Debatten i NRK
annonse
annonse

NRK går ikke av veien for å manipulere lesere og skape en løgnaktig fremstilling som skal skape det inntrykket de vil at leserne skal ha. En slik virkelighetsfremstilling lurer seerne, og er derfor en forfalskning.

I Debatten 19. oktober 2017 skapte NRK nettopp en slik løgnaktig fremstilling, denne gangen gikk det utover Sylvi Listhaug. Programmet handlet om sosial kontroll av innvandrerjenter, og manipuleringen av seerne foregikk på denne måten:

En innvandrerkvinne forteller om hvordan hun har opplevd hets. Kameraet filmer Listhaug mens kvinnen snakker om sin opplevelse. Listhaug står rolig og hører på mens kvinnen anklager henne (51.50-52.00):

annonse

– Det er dine tilhengere som gjør dette!

Samme kveld kjøres innslaget i Kveldsnytt. Denne gangen er klippet med Listhaug endret, og i stedet for å stå stille og høre på, nikker Listhaug til anklagene om at det er hennes tilhengere som står bak hetsen. Nikkingen varer i tre sekunder, kommer og går i to sekunder, før kommentatoren i Kveldsnytt kommer på igjen (8.30-8.40)
Dette er ikke tilfeldig av NRK, det er en løgnaktig fremstilling av diskusjonens forløp og hvordan de impliserte reagerte, med andre ord en ren forfalskning av forløpet av en samtale.

Så kan man spørre seg om dette er en liten eller stor sak?

Media skal være sannferdige. Det å klippe og lime inn samtykkende kroppsspråk av en som får beskyldninger rettet mot seg, for å gi inntrykk av en implisitt aksept av beskyldningene som fremsettes, inngår ikke i det å være sannferdig.
Små grep er effektfulle i billedruten, gjøres bevisst og gjør at samtalen og anklagen med ett blir noe helt annet enn det egentlig var.

annonse

Så jeg ville melde dette inn som en prinsipiell klage til PFU.
Jeg fikk ikke tak i Listhaug og hadde derfor ikke hennes aksept, slik PFU krevde. Jeg forsøkte å få PFU til å ta saken på prinsipielt grunnlag, også gjennom generalsekretæren, men var like langt, det var ikke mulig.

Kravene til PFU er ulogiske. Dersom NRK hadde brukt samme fremgangsmåte i et innkjøpt intervju med for eksempel Macron eller Trump, så måtte man altså hentet inn godkjennelse fra disse for å bringe saken inn for PFU.  Det vil si at jo høyere oppe i systemet og jo mer utilgjengelig en person er, jo færre sanksjonsmuligheter har man.

Jeg har også kommunisert med NRK angående saken og de avviser at det er en fordreining. Her er begrunnelsen og svaret deres:

Hei.
Takk for tilbakemelding på innslaget fra Debatten i Kveldsnytt i går. Du har rett i at det er viktig at vi ikke redigerer sakene slik at de gir feil inntrykk av hva de ulike partene mener. Det er et viktig journalistisk prinsipp. Jeg har sett på innslaget. “Nikkebildene” av Listhaug ligger under reporterens kommentar og er således ikke en ren reaksjon på det som blir sagt i uttalelsen foran. Det er en hårfin balansegang her, men jeg mener dette er innenfor. Takk for tilbakemelding. Det gjør at vi skjerper oss.

Mvh
Solveig Tvedt
Redaksjonssjef magasin
NRK Nyheter

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon