FILE - In this Aug. 25, 2017 file photo, people inspect the rubble of houses destroyed by Saudi-led airstrikes in Sanaa, Yemen. Saudi Arabia said Sunday, Jan. 21, 2018, that the coalition it is leading in Yemen will provide $1.5 billion in new humanitarian aid for international relief organizations working in the impoverished country. It comes as aid groups say coalition airstrikes are destroying critical infrastructure and that the coalition needs to do more to facilitate the delivery of fuel, food and medicine at Yemeni ports. (AP Photo/Hani Mohammed, File)
annonse
annonse

I løpet av natt til tirsdag er kampene intensivert, og begge parter bruker stridsvogner og artilleri. Ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen er 36 mennesker drept og 185 skadd i løpet av de to siste døgn. Det er ikke oppgitt hvor mange sivile det er blant ofrene.

Kampene blusset opp i havnebyen da tilhengere av separatistene forsøkte å ta seg inn i byen for å delta i en massemønstring. Dette igjen utløste kamper, der separatistene sendte inn styrker for å erobre regjeringsbygninger.

Kampene inne i byen blir betegnet som helt spesielt rå og hemningsløse, og det i en krig som fra før av er svært brutal. Lokalsamfunnet er lammet, og folk gjemmer seg i kjellere og bak tykke vegger mens krigen raser utenfor.

annonse

Oppblussingen av kampene i Aden legger en ytterligere dimensjon til en krig som allerede er en av verdens mest kompliserte og destruktive. Tusenvis av mennesker er drept siden 2015, og millioner lever på sultegrensen.

Kampene er så hensynsløse at selv Saudi-Arabia, som leder en koalisjon av land som har grepet inn militært på regjeringens side, ber partene i Aden ta kontakt og vurdere hverandres krav.

Rykker fram

I ly av natten har styrker som kjemper for separatistene, rykket fram i noen områder. De står bare én kilometer fra det provisoriske presidentpalasset til Abedrabbo Mansour Hadi.

annonse

Han ble tvunget til å flykte fra hovedstaden Sana for tre år siden og gjorde Aden til midlertidig hovedstad. Hadi kaller separatistenes uventede framrykking i Aden for «et kupp».

Separatistene slåss for et uavhengig Sør-Jemen slik det var før 1990 med den tidligere britiske kolonien Aden som hovedstad.

NTB-AFP

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon