Trondheim 20170830. Bygg er en plante i byggslekta av grasfamilien. Bygg er verdens fjerde største kornart i produksjon. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ap og Sp har fått gjennomslag i Stortinget forkravet omberedskapslagring av matkorn fra neste år. I tillegg må regjeringen stramme inn vernet av matjord.

Det er klart etter at næringskomiteen tirsdag avga sin innstilling til et representantforslag fra Senterpartiet.

– Vi lever i en urolig tid og må derfor ta større ansvar for matberedskapen. Det har vi gjort i Stortinget i dag både gjennom å pålegge regjeringen å øke innsatsen for å hindre at matjorda blir lagt under asfalt, og gjennom å starte arbeidet med å etablere beredskapslagring for matkorn, sier lederen av næringskomiteen Geir Pollestad (Sp).

Nytt flertall

Beredskapslagringen av matkorn ble avviklet i 2003. Siden den gang har flere aktører og partier tatt til orde for å gjeninnføre ordningen, men har ikke fått det gjennom.

– Dette understreker at det nå etter valget er et nytt stortingsflertall i jordbrukssaker. På kort tid har regjeringen blitt overprøvd i saken om de såkalte opplysningskontorene, i spørsmålet omberedskapslagring av korn og også fått refs fra Stortinget for sin manglende oppfølging av jordvernstrategien, sier Pollestad.

Må sette av penger

Ap fikk flertall for kravet om at regjeringen må starte beredskapslagring allerede neste år.

– Lagrene kan bygges opp over flere år, men oppbyggingen må starte neste år. Hvis Stortinget sier vi skal ha beredskapslagring i 2019, så må regjeringen sette av nok penger til det, sa landbrukspolitisk talsperson Nils Kristen Sandtrøen i Ap til Nationen i forkant av næringskomiteens innstilling.

Behovet for ny beredskapslagring begrunnes med klimaendringer og den generelle sikkerhetssituasjonen.

Strategi for jordvern

Næringskomiteen ber i tillegg regjeringen fremme en oppdatert jordvernstrategi i revidert nasjonalbudsjett for 2018.

– Det er bra at næringskomiteen aktualiserer jordvernstrategien. Den ble vedtatt for to år siden, men siden har det ikke skjedd særlig mye, sier Frøydis Haugen, 2. nestleder i Norges Bondelag.

Ifølge strategien skal antall dekar matjord somomdisponeres hvert år, reduseres fra 6.000 til 4.000 innen 2020. Bondelaget har lenge etterlyst en plan fra regjeringen for hvordan dette målet skal nås.

(©NTB)

[email protected]