Krisemøtene er unnagjort og stemningen er lettere i Arbeiderpartiet. Men på bakrommet går praten om hvem som på sikt kan erstatte Trond Giske i partiledelsen.
– I partiledelsen har vi mistet en veldig kunnskapsrik, dyktig politiker. Trond representerte også en landsdel som nå ikke er representert i ledelsen, sier Ap-sekretær Kjersti Stenseng til NTB.
– Men vi som nå er i partiledelsen, skal være en ledelse for hele landet og samtidig ta hensyn til fagbevegelsen. Det er en selvfølge, understreker hun.
Samme løfte kommer fra den gjenværende Ap-nestlederen Hadia Tajik.
– Vi skal gjøre så godt vi kan for å representere hele bredden i Arbeiderpartiet og geografien i dette landet, sier hun til NTB.
Mandagens ekstraordinære sentralstyremøte og påfølgende landsstyremøte er unnagjort. Dagen mange gruet seg til ble avsluttet med middag. De som drakk vin og øl betalte selv, slik Aps nye alkoholregelverk foreskriver.
– Det var mange som kom hit og var spente. Jeg var spent selv også. Men det ble en veldig god dag, sier Stenseng.
– Tilbakemeldingene var ærlige, og det var en del frustrasjon som skulle ut, men først og fremst var det et møte som samlet oss. Nå er punktum satt for mye av det som har vært vanskelig, hevder hun.
Også i Trøndelag Ap, Giskes hjemfylke, var det lettelse å spore tirsdag. Spesielt blir Støres oppfordring om å ønske den avgåtte nestlederen velkommen tilbake til Stortinget trukket fram.
– Det var godt å høre talen til Jonas. Han framsto som en stor leder som maktet å samle partiet. For oss som kjenner Trond var det godt å kjenne på at vi ikke skal ha dårlig samvittighet for å være glad i ham, sier Kirsti Leirtrø, som i likhet med Giske representerer Sør-Trøndelag på Stortinget.
Giskes advokater har fastslått at han ikke har fått komme med sin endelige versjon og antydet at det vil kunne bli presentert alternative opplysninger til enkelte av varslersakene.
Spørsmålet er altså om siste ord virkelig er sagt i Giske-saken.
– Det skal jeg være forsiktig med å uttale meg om. Men vi har håndtert sakene og gitt vår konklusjon. Så skal vi sørge for å ivareta de involverte også i fortsettelsen, også Trond – i den vanskelige situasjonen som han er i, sier Stenseng.
Ennå har Arbeiderpartiet flere enn 20 varsler om seksuell trakassering til behandling. Men Stenseng vil heller ikke nå si noe nærmere om innholdet i dem eller hvem det er varslet mot.
Tajik sier Ap har vært igjennom en krevende tid og at mandagen ble en spesiell dag.
– Jeg opplevde møtet som godt og ærlig. Og nettopp derfor er det mulig å gå videre med lave skuldre og på nytt diskutere politikk, sier hun.
Stenseng poengterer at utålmodigheten til å komme videre er stor i Ap. Lokalvalget i 2019 blinker i det fjerne.
– Nå teller vi 587 dager til valget. Vi har startet nedtellingen allerede, sier hun.
Ap-leder Jonas Gahr Støre synes å ha styrket sin stilling de siste ukene. Og selv om Stenseng og Tajik har møtt mye intern kritikk fra ulike leire, er det ingen i landsstyret som åpent har sagt at de to ikke kan fortsette på landsmøtet i 2019.
Spørsmålet mange nå stiller seg, er hvem som skal fylle Trond Giskes rolle som den fjerde i partiledelsen. Han ble oppfattet som fagbevegelsens mann, er EU-motstander, assosiert med venstresiden og fra Midt-Norge. Ingen kandidater peker seg ut i øyeblikket, men mange navn nevnes, både kvinner og menn, i og utenfor stortingsgruppa samt i fagbevegelsen.
– Partiledelsen har historisk vært sammensatt av både tre og fire personer. Det blir opp til landsmøtet å avgjøre hva slags ledelse vi skal ha da, sier Stenseng, som dermed åpner for at partiledelsen kan forbli en troika også etter landsmøtet i 2019.
(©NTB)