Illustrasjonsbilde. Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix

Inntil midten av 1980-tallet hadde Sverige et sterkt militærforsvar. Luftvåpenet var et av verdens sterkeste, flåten besto av moderne skip og ubåter og artilleriet bevoktet kystlinjen. På dette tidspunktet tjenestegjorde flere hundre tusen mann i hærens kampenheter, inkludert lokalenheter og Hjemmevernet.

Den kalde krigen var over. Berlinmuren falt i 1989 og Sovjetunionen brøt sammen kort tid etter. Den svenske tankegangen var nå: ­Hvorfor bekymre seg når den russiske bjørnen var falt til ro. Det svenske militærforsvaret, som var bygget opp gjennom mer enn hundre år, ble nå avviklet på ti – elleve år. Politikerne var overivrige på å spare penger og startet en effektiv nedbygging, som mer liknet en rasering. Ifølge militærhistorikeren Wilhelm Agrell var avviklingsprosessen usedvanlig omfattende. Hver eneste gjenstand på mobiliseringsstedene ble fjernet. Prosessen kom raskt ut av kontroll og snart var det ingen som visste hvor utstyret var blitt av.

I 2008 skjedde det utenkelige: Russland invaderte Georgia. Den russiske bjørnen var våknet, mens den vanlige oppfatningen i Sverige var at ingen stat i Europa noen gang igjen ville angripe en annen stat.

I 2013 kom general Sverker Göranson, Sveriges överbefälhavare, kjent for sitt klare språk, med en uttalelse som skremte vettet av hele den svenske befolkningen og gjorde politikerne rasende. På spørsmål om hvor effektivt det svenske forsvaret var, svarte generalen: «Hvis Sverige angripes kan vi med dagens forsvar holde stand i omtrent en uke. Deretter må vi få hjelp av andre land».

Forsvarsminister Peter Hultqvist (S) har siden 2014 lagt om svensk forsvarspolitikk. Verneplikten er gjeninnført, forsvarsutgiftene øker for første gang på mange år. Men i dag finnes ingen raske løsninger, selv om de borgerlige partiene ofte later som et medlemskap i NATO skal løse alle problemer.

For russerne ville det være en stor fordel å «låne» Gotland i en krisesituasjon. Det kan skje raskt og over natten. Dette scenariet rir svenskene som en mare. Øya i Østersjøen er en strategisk viktig utpost, med nærhet til de baltiske landene, som alle er medlemmer av NATO. Den svenske forsvarsmakten utplasserer derfor en kampstyrke på Gotland med soldater i full krigsmundur. Et skremmeskudd som myndighetene mener gir et viktig signal til omverdenen.

Journalisten Wolfgang Hansson beskriver i Aftonbladet (24.01.17) hvordan pendelen på noen få år har svingt fra total naivitet til total panikk når det gjelder den militære trusselen mot Sverige.

 Våre naboer har mye å våkne opp til om dagen.