France Foreign Minister Jean-Yves Le Drian, left, talks with European Union foreign policy chief Federica Mogherini during an EU foreign ministers meeting at the EU Council in Brussels on Monday, Jan. 22, 2018. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
annonse

EUs utenrikssjef Federica Mogherini vil trekke Norge og utenriksminister Ine Eriksen Søreide sterkere inn i fredsprosessen i Midtøsten.

– Den rollen Norge spiller, er ekstremt viktig. Jeg er spesielt takknemlig overfor Ine for det gode samarbeidet vi har etablert disse siste månedene, sier Mogherini.

Hun var onsdag vert for et ekstraordinært møte i giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), som ledes av Norge.

annonse

Mogherini mener Norge har en spesiell rolle i fredsprosessen, både som leder av AHLC og historisk og symbolsk på grunn av Oslo-avtalen.

Utenrikssjefen har flere ganger tatt til orde for å trekke flere land inn i fredsprosessen, deriblant både Norge og arabiske land som Jordan og Egypt. Tanken er å utvide det samarbeidet som allerede er etablert i den såkalte Midtøsten-kvartetten, som består av EU, FN, Russland og USA.

En fredsprosess kan likevel ikke lykkes uten at USA er med, understreker Mogherini.

– USA er avgjørende for at noen prosess skal ha en realistisk mulighet til å lykkes. Men våre venner i USA må også forstå at det vil være vanskelig å oppnå noe alene, sier hun.

Søreide beskriver situasjonen som svært vanskelig. Men nettopp derfor er det nå viktig at partene og spillerne i prosessen samles rundt samme bord, mener hun.

– En av grunnene til at vi har kalt sammen dette møtet, er ikke å miste håpet, sier Søreide.

annonse
annonse

(©NTB)

[email protected]

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon