A veiled Iranian woman attends a rally after the Friday. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Protestene mot hijaben i Teheran øker. Fredag ble 29 kvinner pågrepet av politiet i Teheran for å ha vist seg offentlig uten hodeplagg.

annonse

Statsadvokat Mohammed Jafar Montazeri har beskrevet protestene som «trivielle» og «barnslige». Han har også antydet at det er utlendinger som står bak dem.

annonse
annonse

Kvinnene er anklaget for ordensforstyrrelser og er henvist til statsadvokaten. Landets kleskode, som tilsier at alle kvinner må dekke til håret og kroppen når de skal ut på offentlig sted, kom med den islamske revolusjonen i 1979.

En kvinne ble arrestert for en tilsvarende aksjon 27. desember. Bildene av kvinnen, som verken hadde hijab eller den påkrevde lange frakken, fikk stor spredning på sosiale medier i forbindelse med opptøyene som brøt ut dagen etter.

I en tale onsdag fastslo Rouhani at landets elite risikerer å miste folkets støtte hvis den ikke lytter til protestene som de siste ukene har pågått i landet. Han sammenlignet også situasjonen med den som rådet før den islamske revolusjonen i 1979.

– Det forrige regimet trodde at monarkiet ville vare evig, men det mistet alt ene og alene på grunn av dette, fordi det ikke lyttet til folkets kritikk, sa Rouhani.

NTB-AFP

Hanad.Ali@ntb.no

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.