Koronapass er inngangsbilleten til et overvåkningssamfunn à la George Orwells 1984. Returbillett fås ikke kjøpt. Foto: Julieta Cervantes/DKC/O&M via AP)
annonse
annonse

Privatlivet er dødt! Ikke engang det som skjer mellom husets fire vegger er lenger å betrakte som hellig. Overvåkingssamfunnet i Norge tar i disse tider et gigantisk hopp mot marerittskildringene i romanen 1984. Nei, jeg snakker ikke om at Facebook har endret sine brukerrettigheter igjen. Dessverre! Denne gangen er det fare på ferde. Denne gangen er det myndighetene som har pålagt installering av overvåkingsutstyr i alle norske hjem. Jeg snakker selvsagt om utrullingen av automatiske strømmålere (AMS).

Rett før jul fikk jeg ”mitt” brev i posten fra Hafslund: ”I januar kommer vi med din nye automatiske strømmåler”. Som om det skulle være en gladmelding. Jeg ringte umiddelbart telefonnummeret som stod i brevet for å informere dem om at det ikke under noen omstendigheter kommer noen inn i mitt hus for å bytte måler. Svaret jeg da fikk var temmelig provoserende. For å få fritak må jeg gå til fastlegen min eller en psykolog for å dokumentere at ”kunden har gitt uttrykk for frykt eller ubehag som kan knyttes til de nye automatiske målerne”. Men jeg er ikke syk! Så hvorfor blande inn fastlegen min i dette? Etter flere epostutvekslinger frem og tilbake med Hafslund ber de meg ta direkte kontakt med Norges vassdrag- og energidirektorat for klage på dette.

Jeg er forundret over hvor lite motstand det er i befolkningen mot AMS. Forstår ikke folk hvilken enorm inngripen dette er i ens privatliv? Med AMS kan ditt nettselskap og din strømleverandør i teorien følge med på alt du foretar deg hjemme – i sanntid. I første omgang kommer hyppigheten av målingene til å være minst én gang i timen, men hyppigheten skal økes. Du som sluttbruker vil ikke ha noen medbestemmelsesrett i forhold til hvor detaljerte målingene kan være. Så hyppigheten vil økes jevnt – uten behov for ditt samtykke.

annonse

Ville du latt noen installere et videokamera i alle rom i huset ditt, med direkteoverføring til en sentral hvor et ganske stort antall personer har tilgang til å se på videoene? Hva med mikrofoner eller bevegelsessensorer? Ikke? Så hvorfor tillate at det installeres en sanntidsopptaker av strømforbruket ditt?

Alle nettselskapene poengterer at sikkerhet og personvern er satt i høysetet, og at alle signaler krypteres godt under selve overføringen. Det skulle bare mangle, men ingenting er spesifisert vedrørende hvilke medarbeidere hos nettselskapene og strømleverandørene som skal kunne ha tilgang til disse dataene. Internt i disse selskapene er derfor ditt detaljerte strømforbruk i teorien tilgjengelig for alle og enhver.

Målingene kan lagres på høyeste detaljeringsnivå i 15 måneder. Deretter skal oppløsningen reduseres for lengre lagring.

annonse

Kunnskap er makt

Som IT-konsulent har jeg 17 års erfaring knyttet til datalagring og datasikkerhet hos flere norske private og offentlige selskaper. Jeg jobber med beslutningsstøttesystemer (business intelligence) og datavarehus. Min jobb går ut på å sammenstille data fra flest mulig av datasystemene som selskapet har, og tilrettelegge disse dataene for rapportering og analyse. Som de fleste vet ligger det en enorm informasjonsrikdom i data. Og når nettselskapene og strømleverandørene får vite mer om deg og din husstand, så får de samtidig makt over deg. Bare fantasien setter grenser for hvordan disse dataene kan misbrukes.

Jeg har ikke erfaring fra kraftbransjen, men jeg har lang erfaring fra den sammenliknbare telecombransjen. Et nokså stort antall medarbeidere har enkelt tilgang til å søke opp enhver samtale, melding (ikke innhold) eller dataoppkobling som er gjort med din telefon, enten du ringer selv eller du blir ringt til. Utro tjenere finnes over alt, og det er det nærmest umulig å beskytte seg mot. Med et nokså vidt nettverk innen IT-bransjen har jeg hørt flere historier om både mild og alvorlig datasnoking.

Men er det egentlig så farlig at noen vet når jeg pleier å dusje, lage mat eller se på TV? Kanskje ikke, men det vil føles som om noen hele tiden ”titter” inn igjennom stuevinduet mitt?

Mer alvorlig er det kanskje at noen systematisk kan følge med på når man er hjemme eller ikke? Og vite hvor mange medlemmer det er i husstanden. Og analysere seg frem til om man har gitte sykdommer, og så videre, og så videre.

Datatilsynet ignoreres

For meg er det mest forstyrrende med denne saken at ikke datatilsynets skepsis har ført til at det ble satt en stopper for utrullingen. Datatilsynet skriver i sin høringsuttalelse at: «Vi har på et tidlig tidspunkt gjort det klart at løpende registrering og lagring av den enkelte husstands strømforbruk medfører en ikke ubetydelig trussel mot personvernet. Vi har pekt på at til tross for at tilfredsstillende sikring av opplysningene og klare formålsbegrensninger vil selve registreringen i seg selv gjøre at personvernet utfordres.» AMS er et større inngrep i privatlivet enn datalagringsdirektivet, som heldigvis er lagt på is etter at EU-domstolen konkluderte med at det strider mot forholdsmessighetsprinsippet.

De fleste av oss legger igjen ubegripelige mengder digitale spor i hverdagen; særlig gjennom sosiale medier og søkemotorer, men også korttransaksjoner, telefonsamtaler og liknende. Hva er det da som skiller AMS fra dette? Er ikke AMS kun én ny digital tjeneste? Nei, det er en STOR forskjell. På facebook kan jeg selv velge hva jeg vil dele – og når. Jeg kan være anonym på internett via VPN-tjenester, TOR-nettleser og søkemotoren DuckDuckGo. Jeg kan velge mellom flere telefonoperatører, eller – om jeg ville – velge å være helt offline. Heldigvis går det faktisk også fortsatt an å bruke kontanter i butikker, så jeg må ikke bruke kort om jeg ikke vil.

annonse

Men jeg trenger faktisk strøm i huset mitt. Jeg kan ikke velge å leve et liv uten elektrisitet. Og, jeg kan ikke velge bort Hafslund som min nettleverandør, dersom jeg ikke stoler på dem.

Dette er den store forskjellen. Elektrisitet er en livsviktig vare i dagens samfunn. Det er ikke noe jeg kan velge bort. Jeg kan heller ikke velge nettselskap, ettersom de har monopol i sine distrikter.

Jeg ønsker ikke en ”fjernskjerm” (”telescreen” 1984) hos meg, og jeg håper at flere enn meg tar til fornuften. Ikke er jeg syk, så fastlegen min holder jeg utenfor. Jeg har sagt klart i fra til mitt nettselskap om at jeg reserverer meg. Det burde du også gjøre.

 

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon