Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
annonse
annonse

Karikaturtegner, grafiker og bidragsyter til Resett Thomas Knarvik er blitt utestengt fra Facebook. Det er ikke første gang han har fått karantene fra den sosiale plattformen. Denne gangen får han ikke benytte seg av plattformen på 30 dager.

– Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har blitt kastet ut nå. Først ble jeg kastet ut i 3 dager, senere i 5 dager, 14 dager og så en måned. Jeg har vært utestengt en måned av gangen kanskje tre eller fire ganger før, sier Knarvik til Resett.

Denne gangen kommer utkastelsen som en reaksjon på at Knarvik delte et bilde av Dan Fredrik Park, som forestilte kabaen i Mekka med IKEA skrevet over seg i store, gule bokstaver.

annonse

– Det er jo helt uskyldig bilde. Jeg kommer til å droppe Facebook etter dette. Det er så utrolig rart at man ikke kan se hvor bakstreversk dette er.

Knarvik mener at det intellektuelle har behov for selskap av instinkter om man skal klare å forstå hva som foregår i ens omgivelser.

– Man må også ha et visst instinkt for å skjønne hva som skjer, intellekt er ikke nok alene. Under krigen satt jo akademikerne i ro og diskuterte uvesentlige ting, mens tyskerne tok over landet. Akademikerne sviktet. I våre dager er politikerne så fjerne fra bakkeplan at de ikke kan forstå folkets bekymringer. Vi som er der, ute blant folket, vi ser det.

Knarvik tror at mange intellektuelle akademikerne ikke vil forstå, fordi de da vil måtte revurdere og forkaste mye av det de står for.

annonse

Han er dessuten bekymret for hvordan den politiske korrektheten fortærer humor og kunst, i tillegg å legge bånd på allminnelige nordmenns bidrag i den politiske debatten.

– I stedet for å stå for det gamle ordtaket mange forbinder med Voltaire (men som egentlig ble uttalt av Evelyn Beatrice Hall i 1906): «Jeg er uenig med deg, men jeg vil dø for din rett til å si det du sier», virker det som om tankegangen er blitt mer som «Jeg er uenig med deg, og jeg vil heller dø enn å la deg si det du sier», sier Knarvik.

Problemet slik Knarvik ser det er at man fra Facebooks side sanksjonerer rapportering basert på såkalte «krenkelser».

– Det at man har gjort det slik at man kan rapportere, kun basert på at man skal ha vært krenket, det innskrenker ytringsfriheten.

Mange bekymrer seg ikke for ytringsfriheten og Knarvik tror dette har sammenheng med at mange stort sett ikke sier særlig omstridte ting.

annonse

– De færreste er opptatt av ytringsfrihet, fordi få sier ting som anses for å være kontroversielle. Det er litt som når man sier at de som ikke har noe å skjule, ikke har noe å frykte. De som ikke vet hvor viktig ytringsfriheten er, er de som ikke sier noe «galt», konstaterer Knarvik.

Thomas Knarvik har lenge vært opptatt av islams forhold til frie ytringer.

– Da jeg begynte å se på dette med islam og ytringsfrihet la jeg spesielt merke til intellektuelle, britiske muslimer som gjorde en greie av at islam «beskytter» deg mot krenkelser, mens Vesten tillater det. Man kan jo spørre hvilken som helst 20-åring i dag om de ønsker å leve i et samfunn der man krenkes, det er ingen som sier de vil det. Vi mangler perspektiv, og vi mangler leder som våger å betone viktigheten av ytringsfriheten, slår Knarvik fast.

Knarvik er ikke nådig i sin dom over Facebooks utestengelsesrutiner.

– Det er tull fra ende til annen. Man kunne for eksempel heller ha fjernet alle de falske profilene eller alle de som truer og hetser eksmuslimer og andre religionskritikere. Zuckerberg har sagt at han vil tilbake til det familievennlige. Deling av bilder av kjæledyr og slike ting, forteller han.

Redselen for å ikke krenke skader kulturen vår, mener karikaturtegneren.

– Den politiske korrektheten barberer alt som er av humor og ulike sjargonger. Monty Pythons Life of Brian ble i sin tid forbudt i Norge, og vi ble latterliggjort av svenskene. Nå er vi på vei tilbake dit.

Thomas Knarvik har lenge følt seg begrenset av den vedvarende trusselen om utestengelse fra sosiale medier. Dette har resultert i at han ikke har kunnet være like tydelig som han gjerne skulle ha vært.

annonse

– Jeg har irritert meg over utviklingen i årevis. Da jeg så hvordan Jonas Gahr Støre agerte under karikaturstriden i 2006 skrev jeg en artikkel i VG om saken. Og da fikk jeg blod på tann. Men jag har måttet legge bånd på meg selv hele tiden, på Facebook. Jeg har visst at om jeg deler alle bilder jeg har lyst til å dele, så blir jeg kastet ut. Det har resultert i at jeg av og til har følt meg litt som en allminnelig avistegner, sier Knarvik.

Han sier han håper at Resett kan bli fristed for alle de som stenges ute fra politisk korrekte medier og plattformer.

– Jeg håper Resett kan være et sted der de som blir kastet ut fra sosiale plattformer, uten å virkelig ha agert på en kritikkverdig måte, kan søke «asyl», sånn at Resett virkelig kan bli fristedet for frittenkende, frittalende individer, avslutter Knarvik.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon