Trond Giske. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Trond Giske skrev 1. februar et brev til sentralstyret i Arbeiderpartiet hvor han gjentar tidligere fremførte beklagelser, men avviser innholdet i flere anklager som er reist mot ham. Anklagene er reist fra personer som omtales som «varslere», og fremmet i det som må kunne oppfattes som en del av den såkalte #Metoo kampanjen.

Trond Giskes politiske støttespiller, fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, mener han er demonisert av mediene.

Det verserer visstnok fem ulike saker mot Giske. Helt frem til 2. februar var det kun én varsler som hadde stått frem i mediene med sin historie; Line Oma.

annonse

Nå står ytterligere en kvinne frem; Sunniva Andreassen, men, først lenge etter at Trond Giske, som følge av stor press, hadde trukket seg som nestleder, og etter at Jonas Gahr Støre, på vegne av hele Arbeiderpartiet, erklærte at Trond Giske hadde seksuelt trakassert  varslerne. Det skjer også etter at Sentralstyret i Ap hadde erklært Trond Giske som uønsket i styrets videre arbeid, og etter at Landsstyret hadde applaudert Støres høye vurdering av sin egen saksbehandling, samt hans formaninger om takhøyde og samling i Partiet.

Tre andre varslere og varsel er – inntil videre  – anonymisert for offentligheten.

På en nattklubb i New Delhi

La oss reflektere litt over den historien som har vært kjent lengst, historien til Line Oma. Ikke fordi hendelsesforløpet er interessant i seg selv, men den kan være med å belyse hva som er sakens kjerne , eller eventuelt manglende kjerne. Hva er det Trond Giske har gjort som har fått hans politiske «kamerater» til å skambanke ham – i samarbeid med et nesten samlet norsk pressekorps?

annonse

Line Oma skal ha honnør for å gå ut i mediene med navn og ansikt, i motsetning til de mange anonyme varslerne. Hun fortalte at hun var sammen med Trond Giske på en nattklubb i India/New Delhi i 2010. Der skal Giske, ifølge Oma, ha presset tungen sin langt ned i halsen på henne – mot hennes vilje. Oma var da 23 år gammel og Giske var en 43 år gammel næringsminister.

Noen kritiske spørsmål

Rent teknisk: Man skal ha liten kunnskap om menneskets anatomi for å tro bokstavlig på  historien. Tunge helt ned i halsen? Ville han overhodet ha klart å presse den tungen inn i munnen på henne uten at hun har gitt positive invitter, eller signaler, som kan tolkes i ulike retninger? Hvorfor klarte hun ikke å vri seg vekk da Giske kom innpå henne? Hadde hun misforstått Giskes intensjoner, eller har Giske misforstått hennes signaler? Hvorfor kommer hun først nå med dette «varselet» syv år etter hendelsen?  Er det noe som tyder på at hendelsen kan defineres som seksuell trakassering?

Det må for øvrig kunne anføres at Giske var singel og interessert i kvinner. Ikke noe kriminelt, eller veldig unormalt, i det. Men, tvang han seg tett på henne, mot hennes tydelige vilje, eller surfer Line Oma på #Metoo bølgen og serverer en litt kreativ historie – til svært stor skade for en mannlig nestleder i partiet?

Bedrev Trond Giske seksuell trakassering? Eller var han en litt for selvsikker statsråd som gjorde et klønete sjekkeforsøk? Deltok Line Oma i en flørt som plutselig gikk litt fortere enn hun ønsket, eller ble hun helt ufrivillig, plutselig og sakesløs utsatt for uønsket oppmerksomhet og oral kontakt?  

annonse

Oma og Giske kan ha ulike oppfatninger av hva som faktisk skjedde, men Jonas Gahr Støre har tilsynelatende ikke vært interessert i å stille særlig mange kritiske spørsmål til varslerne, eller til å vente på Trond Giskes skriftlige forklaringer. Han sa allerede 2. januar gjentatte ganger at han trodde, uten forbehold, på alle varslerne og alle varslene.

Ble Line Oma trakasserte av Trond Giske, og/eller er det i langt sterkere grad Trond Giske som nå over svært lang tid har blitt trakassert av Line Oma, Sunniva Andreassen, de anonyme varslerne, Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik, Aps- kvinnenettverk, øvrige tilretteleggere i Ap, samt store riksmedier med mediaskribentene Kjetil B. Alstadheim og Hanne Skartveit, som to av mange ivrige pådrivere?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon