A man walks by an electronic stock board of a securities firm in Tokyo, Monday, Feb. 5, 2018. Asian shares opened sharply lower on Monday, extending global stock losses after Wall Street's big selloff as investor anxiety grows over rising bond yields and disappointing quarterly earnings. (AP Photo/Koji Sasahara)

Etter en halvtimes aksjehandel på Oslo Børs hadde hovedindeksen gått ned 1,6 prosent. I London, Frankfurt og Paris sank kursene med mellom 0,8 og 1,1 prosent etter åpningen.

annonse

Trenden så dermed ut til å være den samme som i Asia noen timer tidligere, og i USA før helgen.

I Tokyo falt indeksen Nikkei 225 med 2,6 prosent til 22.682,08 poeng mandag. Da børsen stengte i Sydney, hadde den viktigste australske indeksen falt 1,6 prosent.

Også i Sør-Korea, Singapore og Taiwan var tallene røde. Shanghai var et unntak, og børsen der steg 0,7 prosent i løpet av dagen.

Renter og lønninger stiger

Nedgangen beskrives som den største i løpet av én dag i Asia på over et år. Utviklingen tolkes som en fortsettelse av børsfallet i USA før helgen.

En viktig årsak til nedgangen der var usikkerhet rundt renter og inflasjon. Rentene på tiårige amerikanske statsobligasjoner har i det siste steget kraftig, og nye tall viser at den økonomiske oppgangen i USA har løftet lønningene.

Dette kan øke inflasjonen og tvinge USAs sentralbank til å heve rentene raskere enn antatt – noe som vanligvis er negativt for aksjemarkedene.

– Nervøs start på uka

Ifølge nyhetsbyrået Reuters spekuleres det på om sentralbanker også i andre deler av verden kan bli nødt til å øke rentene.

– Det blir en nervøs start på uka for tradere i alle markeder, sier Greg McKenna fra selskapet AxiTrader.

Han mener investorer nå spør seg om børsfallet i USA før helgen var starten på noe større.

Børsene i USA har steget i flere år uten noen stor korreksjon, og oppgangen har vært kraftig lenge også i en rekke andre land. Mange analytikere har påpekt at utviklingen på ett eller annet tidspunkt er nødt til å snu.

Også oljeprisen falt kraftig før helgen. Årsaken til dette skal ha vært at oljeprodusenter i USA har trappet opp virksomheten som følge av at prisen har steget kraftig de siste månedene.

NTB-AFP-AP

(©NTB)

[email protected]no

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.