Belgian lawyer Sven Mary, center, arrives for the trial of Salah Abdeslam at the Brussels Justice Palace in Brussels on Monday, Feb. 5, 2018. The only surviving member of the Islamic State cell that attacked Paris in November 2015 is appearing in public for the first time since his arrest nearly two years ago. Salah Abdeslam goes on trial Monday in his hometown of Brussels for the shooting that led to his capture. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
annonse
annonse

Abdeslam er den eneste gjenlevende av dem som antas å ha stått bak terroren i Paris den 13. november 2015, der 130 mennesker ble drept. Han skal ha vært sjåfør under angrepet.

Rettssaken som startet mandag, dreier seg imidlertid om en skuddveksling i Brussel fire måneder senere, få dager før Abdeslam ble pågrepet av belgisk politi. Han var på den tiden den mest ettersøkte mannen i Europa.

Den 28 år gamle franske statsborgeren, som har marokkanske foreldre og er født i Brussel, ble natt til mandag kjørt fra et fengsel utenfor Paris til den belgiske hovedstaden under streng politibevoktning.

annonse

Han ønsker ikke å bli fotografert eller filmet under den fire dager lange rettssaken. Men det er avsatt plass til fem tegnere.

Det er første gang Abdeslam viser seg offentlig siden han ble varetektsfengslet for snart to år siden.

Fire dager

Sammen med Soufien Ayari står 28-åringen tiltalt for drapsforsøk og ulovlig våpenbesittelse.

annonse

Rettssaken begynte med at de tiltaltes identiteter ble bekreftet. Deretter skulle det avklares om en organisasjon som representerer ofrene for terrorangrepet i Brussel 22. mars 2016, skal få status som fornærmet i saken.

Det er mistanke om at Abdeslam hadde vært med på planleggingen av angrepet, men at han ikke fikk deltatt fordi han ble pågrepet få dager før.

Salah Abdelslams bror Brahim var en av gjerningsmennene som deltok i terrorangrepet i Paris, og som ble drept. Salah skal også ha vært med, men det er uklart om han valgte å avbryte eller som han mislyktes med å utløse selvmordsbomben han skal ha vært utstyrt med.

Justispalasset er et landemerke i den belgiske hovedstaden, og allerede ved 6-tiden mandag morgen sto et femtitalls journalister utenfor bygningen. Det er plass til 300 journalister som kommer til å følge rettssaken direkte, de fleste fra et siderom.

Utfordrende transport

I forkant har franske og belgiske sikkerhetsstyrker forberedt seg på alle eventualiteter, inkludert fluktforsøk, selvmordsforsøk og nye terrorangrep.

Hver eneste dag venter dessuten utfordrende transportetapper til og fra Frankrike, der Abdeslam sitter i varetekt.

annonse

Fram til nå har Abdeslam sittet i varetekt i Fleury-Merogis-fengselet utenfor Paris. Der er han er blitt holdt i isolasjon og under døgnkontinuerlig overvåking i snart 20 måneder.

I forbindelse med rettssaken i Belgia vil han bli overført til et fengsel i Nord-Frankrike. Derfra vil han bli fraktet til justispalasset i Brussel hver morgen.

Eksperter har på forhånd advart om at rettssaken kan komme til å bli en skuffelse for ofrene.

– Det gjelder å ikke vente seg for mye. Hvis de tiltalte bestemmer seg for å tie, kan det ble ekstremt frustrerende, spesielt for ofrene, sier professor i filosofi, Guy Haarscher, til avisen Le Soir, ifølge TT.

NTB-AFP-DPA

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon