Stjørdal 20170116. En 747 fly med tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) landet mandag på Værnes. De utgjør første kontingent av Marines Rotational Force Europe (MRF-E) som skal forlegges hos HV-12 i Værnes garnison. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

De amerikanske infanteristene som trener på Værnes i Trøndelag, er en del av en utvikling hvor USA trapper opp sitt nærvær i Europa, ifølge Jens Stoltenberg.

annonse

– Bildet av at USA og Canada forlater Europa, er feil. De kommer tvert imot tilbake og bruker mye penger og ressurser på sin tilstedeværelse, sa NATOs generalsekretær i en tale til en sikkerhetskonferanse i Oslo mandag.

Vel 300 amerikanske soldater driver med såkalt rotasjonsbasert trening på Værnes.

– Dette er et element i et større bilde, der USA øker sitt nærvær i Europa. Det er et uttrykk for at amerikanerne ikke forlater Europa. Tvert imot kommer de tilbake, sier NATO-sjefen.

Han fremholdt samtidig at slike tiltak må være forholdsmessige og defensive, og at NATO må finne balansen mellom å være fast og sterk, uten å bidra til å skape unødvendig økt spenning og en ny kald krig-situasjon.

Russland har reagert kraftig på den amerikanske tilstedeværelsen på Værnes og mener den øker spenningen i nordområdene.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.