FILE - In this Aug. 20, 2017 file photo, U.S. Army soldiers stands next to a guided-missile launcher, a few miles from the frontline, in the village of Abu Ghaddur, east of Tal Afar, Iraq. American troops have started to draw down from Iraq following Baghdad’s declaration of victory over the Islamic State group last year, according to western contractors at a U.S.-led coalition base in Iraq. (AP Photo/Balint Szlanko, File)

USA har begynt å trekke styrker ut av Irak, ifølge irakiske myndigheter. Den USA-ledede koalisjonen mot IS kaller det en «nedjustering».

annonse

– Kampen mot Daesh er over, så det amerikanske nærværet vil bli redusert, sier Saad al-Hadithi, talsmann for Iraks regjering. Daesh er betegnelsen enkelte benytter om den ytterliggående islamistgruppa IS.

Ifølge al-Hadithi er den amerikanske tilbaketrekningen i gang, men foreløpig i en tidlig fase. Dette bekreftes av flere vestlige kilder i landet, som også forteller om troppeforflytninger som synes å være en del av tilbaketrekningen.

USA har ikke kommentert meldingene, men den USA-ledede koalisjonen mot IS, som også Norge er en del av, bekrefter at styrkene i Irak nå blir «nedjustert»‘.

– Styrkenivået i Irak nedjusteres og endres fra å være kampoperasjoner mot IS, heter det i en kunngjøring, der det ikke gis ytterligere detaljer om nedtrappingen.

– Har inngått avtale

En irakisk tjenestemann, som ikke ønsker å bli navngitt, sier Irak og USA har inngått en foreløpig avtale om at 60 prosent av de amerikanske styrkene i landet skal trekkes ut.

Det vil i så fall bety at rundt 4.000 soldater vil bli igjen, hovedsakelig for å trene irakiske soldater.

Al-Hadithi understreker at USA ikke vil trekke seg ut fullstendig, og at en del amerikanske soldater vil bli igjen.

– IS taper

Tilbaketrekkingen har vært ventet etter at Iraks regjering erklærte seier over IS i desember. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa samme måned at den USA-ledede koalisjonen i Irak og Syria var i ferd med å trappe ned og avslutte kampoperasjonene.

– Simpelthen fordi IS er i ferd med å tape fullstendig den militære kampen om territorier, sa Stoltenberg til NTB.

– Men det betyr ikke at kampen mot IS er over. Vi vet at de vil fortsette som terrororganisasjon, la han til.

Lynoffensiv

USA invaderte Irak i 2003 under påskudd av at landets diktator Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Dette viste seg å ikke stemme.

Fire år senere var det 170.000 amerikanske soldater i landet. Antallet ble deretter trappet ned, og i 2011 ble det opplyst at USA hadde trukket seg helt ut.

I 2014 erobret IS storbyen Mosul og betydelige landområder i Irak i en lynoffensiv. Analytikere påpekte at gruppa hadde oppstått delvis som følge av ustabiliteten i kjølvannet av USAs invasjon.

Etter dette ble USAs nærvær i landet igjen trappet opp, og USA-ledede luftstyrker deltar i kampen mot IS i Irak og Syria. Norge bidrar med et lite antall soldater i den USA-ledede koalisjonen.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.