Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

En fredsforsker, en tidligere NATO-topp eller en intern kandidat? Frps stortingsgruppe skal onsdag samle seg om partiets nye medlem til Nobelkomiteen.

Få timer før Fremskrittspartiets stortingsgruppe skal bestemme hvem partiet vil fremme som nytt medlem av Nobelkomiteen, står hele 22 navn etter det NTB forstår fortsatt på blokka.

De siste dagene skal samtlige kandidater ha blitt kontaktet og bekreftet at de er aktuelle.

annonse

Et av de heteste navnene er Jens Stoltenbergs forgjenger som generalsekretær i NATO og Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. Forskningsdirektør Asle Toje ved Det Norske Nobelinstitutt er et annet navn som har vært hyppig omtalt de siste dagene.

Er i prosess

Onsdag formiddag skal det være et åpent spørsmål om partiets valgkomité vil samle seg om en innstilling, eller om de vil nøye seg med en anbefaling overfor stortingsgruppen.

– Alt jeg sier er at innstillingen ikke er klar og at vi er i prosess fram til gruppemøtet som starter klokken 15. Der vil det bli redegjort fra valgkomiteen og fattet en beslutning om hvilken kandidat stortingsgruppen velger å gå for, sier valgkomiteens leder Morten Wold til NTB.

Frp-bakgrunn

Flere navn med partibakgrunn er også blitt spilt inn overfor valgkomiteen Tidligere justisminister Anders Anundsen, tidligere visepresident i Stortinget Kenneth Svendsen og tidligere utenrikspolitisk talsmann Kristian Nordheim er alle blant kandidatene med Frp-kontingenten i orden.

annonse

Etter det NTB forstår er heller ikke islamkritiske Hege Storhaug ute av dansen, selv om hun av flere skal bli ansett som et ikke helt seriøst forslag.

– Ikke fredens mann

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) har bekreftet til flere medier at Asle Toje er hans forslag. Overfor Aftenposten har Tybring-Gjedde fremholdt at Fogh Rasmussen ikke kan ansees som en fredens mann eller en man åpenbart forbinder med fred.

Asle Toje har selv uttalt at det ikke er forenlig å være medlem av Nobelkomiteen og samtidig jobbe som forskningsdirektør ved instituttet.

– Det blir som å sitte i regjering og storting på samme tid, sier han til Dagbladet.

Forslagsrett

Medlemmer av Nobelkomiteen velges av Stortinget etter forslag fra partiene der stortingsgruppenes størrelse avgjør hvem som har forslagsrett. Frps plass i Nobelkomiteen ble stående tom da Stortinget rett før jul satte foten ned for partiets mangeårige formann Carl I. Hagen, fordi Hagen er vararepresentant til Stortinget.

annonse

Nobelkomiteen har sitt første møte i løpet av den siste uken i februar. Fristen for å nominere kandidater til Nobels fredspris gikk ut 31. januar, men medlemmer av komiteen har forslagsrett helt fram til under komiteens første møte.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon