Quickbingo, avdeling Hauketo Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

– I perioden fra 2007 til 2017 har Norges Handikapforbund mottatt nær en kvart milliard kroner i kompensasjon for bortfall av automatinntekter. De har som vedtektsfestet formål at de skal drive med kommersiell virksomhet. Som resultatene viser, bør myndighetene snarest nedlegge forbud mot enhver kommersiell aktivitet i deres regi, sier Jan Øien til Resett.

Jan Øien er en eldre herre, en tidligere skipper som gikk i land og drev litt i automatbransjen. Men i dag er han pensjonist og har mye å si, han sitter med kaffekoppen på et bakeri og en bunke papirer der han har markert med gult. Han dunker med pekefingeren mens han snakker og slipper ikke øyekontakt.

– Jeg har ikke satt meg inn i hva forbundet gjør for de handikappede eller om de gjør noe i det hele tatt. Det jeg derimot har bruk en del tid på, er å se på hva og hvordan forbundet bruker pengene de mottar fra det offentlige. Nå er det heldigvis slutt på at de mottar over 20 millioner årlig i tippemidler. Heretter må de søke på lik linje med andre organisasjoner. Når en ser på hvordan de bruker penger, så er det å håpe på at de aldri får en krone mer, sier Jan Øien.

annonse

Forsøket på å konkurrere med Stena og Color Line i passasjertrafikken til Danmark havarerte etter fire måneder og MS SAGAFJORD ankret opp i skifteretten. Shippingeventyret kostet 60 millioner kroner. «Skipsreder» Kjell Hanstad i Handikapforbundet uttalte at det var deres verste mareritt. Men i tillegg til rederivirksomheten havnet konseptet SportsCafe og pub/restaurantkjeden Krambua i skifteretten. De tre ovennevnte kullseilinger har kostet litt i underkant av 100 millioner kroner.

Men det stoppet ikke der.

De opprettet NHF Holding AS og etablerte to bingoselskaper QuickBingo AS og Master Online AS. De startet tre bingoer i Oslo og en i Sarpsborg. Så syv bingoer på Sørlandet. Bingo Sør som stort sett hadde vært alene på Sørlandet ble da fullstendig tatt på sengen. Her kom det en ny konkurrent som hadde meget dype lommer. Bingo Sør eies av Aust-Agder Idrettsfond og driver for egne midler. Samtidig med den massive satsingen på Sørlandet måtte forbundet gå til oppsigelser ved hovedkontoret i Oslo. De måtte kvitte seg med opptil 20 av sine 70 ansatte.

annonse

Bingoen i Lyngdal ble nedlagt etter ett år grunnet tap, men de hadde fire år igjen av leieavtalen. Så ble Vennesla nedlagt og dernest Sarpsborg. I sistnevnte var det 6 år igjen av leieavtalen, de hadde bundet seg opp til å betale et par millioner i husleie for en bingo som var nedlagt. NHF Holding AS har stillet selvskyldnerkausjon for kontrakter inngått av datterselskaper med en årlig sum på flere millioner og med løpetid fra 5-10 år. Siste kontrakt utløper i 2025.

– Med en sånn mangel på forretningssans så blir kassa fort tom. Men sentralstyret i Handikapforbundet vedtok i 2014 å tilføre NHF Holding AS 15 millioner i ny egenkapital, og i 2015 ble det på ekstraordinær generalforsamling vedtatt å konvertere lån på til sammen 12,5 millioner til egenkapital, sier Øien til Resett.

I 2016 selger Norges Handikapforbund hovedkontoret i Oslo og leier i stedet. Da fikk de blå tall i boka, men bingoinntektene falt fra 26,5 millioner til 17,5 millioner og holdingselskapet måtte avskrive 31,5 millioner. Egenkapitalen renner ut og de trenger snart mer tilførsel.

– Som den seriøse organisasjonen Handikapforbundet er, så har de også en «Inntektsstrategi for 2015-2020» som ble vedtatt i november 2014. Av 4 hovedsatsningsområder, kommer Spill og lotteri på topp som punkt nr. 1. Her heter det: I dag er bingovirksomheten den store aktiviteten innenfor dette området. Også i nær fremtid er det grunn til å anta at bingovirksomheten vil kunne gi oss gode resultater, men vi må være åpne for at dette vil kunne endre seg, sier Øien og tilføyer:

– Ifølge Handikapforbundets egne tall og fakta er det 770 000 mennesker her i landet med funksjonsnedsettelse. Rundt 13 000 er medlem av forbundet, under 2%. En skulle tro at det å øke medlemstallet var en prioritert oppgave, og å gjøre en innsats for dem. Noe som forundrer meg og mange andre, er den totale mangel på kontroll på hva organisasjoner som mottar hundrevis av millioner kroner, bruker disse midlene til.

(Resett har forsøkt å få kommentarer fra Handikapforbundet i sakens anledningen, men de har ikke svart på våre henvendelser.)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon