Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Magnus Carlsen måtte gi tapt i det femte partiet mot Hikaru Nakamura i det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer Random-sjakk. Det står 5-5 sammenlagt.

Nordmannen spilte med hvite brikker da han gikk på sitt første tap i turneringen. Carlsen prøvde lenge å se etter vei tilbake, men innså til slutt at han hadde en tapt stilling og ga opp.

– Han (Nakamura) hadde noen ressurser jeg ikke hadde sett. Jeg brukte lang tid, men fant ingenting. Deretter begynte jeg å spille på remis fordi jeg hadde dårlig tid. Jeg greide aldri å komme meg over humpen, sa Carlsen til NRK.

– Jeg gjorde utvilsomt en del dårlige vurderinger, la han til.

Sjakkverdensmesteren var spesielt irritert over sitt 40. trekk.

– Jeg visste ikke hvor mange trekk jeg hadde igjen på det tidspunktet, så jeg valgte å gjøre en impulsiv beslutning. Hadde jeg visst at det var det 40. trekket, hadde jeg i hvert fall utsatt beslutningen litt. Jeg tror ikke jeg hadde reddet meg inn uansett. Stillingen var for dårlig, sa Carlsen.

Etter tre strake remis vant Carlsen det fjerde partiet lørdag. Dagen etter fikk Nakamura sin revansje og utlignet til 5-5 sammenlagt. Neste parti spilles senere søndag.

I såkalt Fischer Random, eller Fischer-sjakk, er ikke brikkene stilt opp i henhold til reglene fra starten, men derimot med stor grad av tilfeldighet. Legenden Bobby Fischer introduserte spillemåten.

Kampen startet fredag og varer fram til tirsdag. Duellen er en del av Dag Alvengs utstilling «Tid som står stille» på Henie Onstad Kunstsenter utenfor Oslo.

Nakamura vant et uoffisielt verdensmesterskap i Fischer-sjakk da han slo Levon Aronian i 2009. Carlsen er for sin del verdensmester i klassisk sjakk.

Fram til og med mandag spiller Carlsen og Nakamura to hurtigsjakkpartier per dag, der spillerne får 45 minutter på de første 40 trekkene. Deretter får hver spiller 15 minutter tillegg.

Arrangementet avsluttes tirsdag med åtte lynsjakkpartier.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]