Oslo 20170711. Illustrasjonsbilde av norske kroner, euro og amerikanske dollar. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Menn tjener 20 prosent mer enn kvinner i finans. Nå iverksetter bransjen tiltak for å minske lønnsgapet.

annonse

Kvinners gjennomsnittlige årslønn som andel av menns lønn var 80,2 prosent i bank og forsikring i 2016. Det kom fram i en av likestillingsindikatorene til Finansforbundet og Finans Norge i mars i fjor.

– Dette er ikke noe vi kan leve med som næring. Nå går vi systematisk til verks for å minske lønnsgapet og øke likestillingen mellom kvinner og menn i finans, sier nestleder Bente H. Espenes i Finansforbundet til Dagens Næringsliv.

De og Finans Norge har utarbeidet fem tiltak for bekjempe problemet: Systematisk organisering av bedriftens likestillingsarbeid, tiltak for å fremme likelønn, tiltak knyttet til rekruttering, avgang og intern mobilitet, tiltak for å sikre tilgang på og utvikle kvinnelige talenter og tiltak for ansatte i foreldrepermisjon og i småbarnsfasen.

– For å få dette til, må det handles i hver enkelt bedrift, og det må forankres helt til topps. Dette handler om å gi menn og kvinner i finans like muligheter. For å minske lønnsgapet, må flere kvinner inn i ledende stillinger, sier Espenes.

For alle yrker utgjorde kvinners gjennomsnittlige månedslønn 86 prosent av menns lønn i 2016.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.