SV vil produsere livsforlengende medisin i Norge

Nicholas Wilkinson (SV) vil løse Spinraza-konflikten ved å produsere medisinen i Norge Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

SV har funnet en paragraf i den internasjonale patentavtalen som åpner for at Norge kan lisensiere den livsforlengende medisinen Spinraza.

Siden 23. oktober har en av verdens dyreste medisiner, Spinraza, vært gjenstand for intense forhandlinger mellom norske myndigheter og produsenten Biogen. Samtidig blir rundt femti norske pasienter med den dødelige muskelsykdommen Spinal muskelatrofi (SMA) stadig sykere.

Nå ønsker Nicholas Wilkinson (SV) å lisensiere medisinen i Norge med tvang. Forslaget legger han fram som et hastevedtak i Stortinget. Det skriver Dagbladet.

SV har funnet en paragraf i den internasjonale handelsavtalen TRIPS som omhandler mulighetene for tvangslisensiering eller tvangsinnføring, av et legemiddelprodukt. Det vil si at Norge produserer medisinen selv, og betaler produsenten.

– Jeg mener de SMA-syke har ventet lenge nok. Det er på tide å bruke alle lovlige virkemidler Norge har for å sikre våre innbyggere denne medisinen, sier Wilkinson til avisa.

Om forhandlingene ikke fører fram sier loven at et land kan «tvinge» firmaet som har opphavsrett til å gi fra seg patentet på legemiddelet om man finner et nasjonalt legemiddelfirma som kan produsere medikamentet.

Biogen har ikke ønsket å kommentere saken før mandagens møte i Beslutningsforum, hvor innføring av medisinen i Norge skal tas opp for fjerde gang.

(©NTB)

ANNONSE:


Publisert: feb 11, 2018 @ 8:11 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.