Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

SV har funnet en paragraf i den internasjonale patentavtalen som åpner for at Norge kan lisensiere den livsforlengende medisinen Spinraza.

Siden 23. oktober har en av verdens dyreste medisiner, Spinraza, vært gjenstand for intense forhandlinger mellom norske myndigheter og produsenten Biogen. Samtidig blir rundt femti norske pasienter med den dødelige muskelsykdommen Spinal muskelatrofi (SMA) stadig sykere.

Nå ønsker Nicholas Wilkinson (SV) å lisensiere medisinen i Norge med tvang. Forslaget legger han fram som et hastevedtak i Stortinget. Det skriver Dagbladet.

SV har funnet en paragraf i den internasjonale handelsavtalen TRIPS som omhandler mulighetene for tvangslisensiering eller tvangsinnføring, av et legemiddelprodukt. Det vil si at Norge produserer medisinen selv, og betaler produsenten.

– Jeg mener de SMA-syke har ventet lenge nok. Det er på tide å bruke alle lovlige virkemidler Norge har for å sikre våre innbyggere denne medisinen, sier Wilkinson til avisa.

Om forhandlingene ikke fører fram sier loven at et land kan «tvinge» firmaet som har opphavsrett til å gi fra seg patentet på legemiddelet om man finner et nasjonalt legemiddelfirma som kan produsere medikamentet.

Biogen har ikke ønsket å kommentere saken før mandagens møte i Beslutningsforum, hvor innføring av medisinen i Norge skal tas opp for fjerde gang.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]