Nato. REUTERS/Thierry Roge
Del saken
 • 190
 •  
 •  
 •  
 •  

USA bruker mye penger på å forsvare Europa, men de fleste av NATO-landene bruker ikke 2% av BNP på forsvar, som vedtatt av NATO. I tillegg til dette straffer mange NATO-land amerikanske firmaer som lager våpen, som USA skal bruke til å forsvare Europa.

Mellom 2005 og 2013 de-investerte Norges oljefond i firmaer som Boeing, Honeywell, Lockheed Martin, og Northrop Grumman fordi de blant annet er involverte i produksjon i tilknytning til atomvåpen.  NATOs Avskrekking- og forsvarsprinsipper fra 2012 beskriver USAs atomvåpen som den viktigste garanti for NATO-medlemsstatenes sikkerhet. På den annen side åpnet Norge i 2016 for å kjøpe iranske statsobligasjoner selv om Iran har sponset terrorisme, truer Israel med angrep, og støtter Assad i Syria.

I tillegg har Norge, og mange andre NATO-land, forbudt, og gjort det ulovlig for firmaer å være med på produksjon av våpen som napalm, klasebomber og landminer. Disse våpnene er anti-personell og er ment å bruke mot angripende hærstyrker. Selv om det kan tenkes at slike våpen er en trussel mot sivilbefolkningen etter en krig, er de helt vesentlige for å stoppe et angrep. Ved å forby slike våpen, noe vi ikke har noen garanti for at fienden vil respektere, vil egne styrker utsettes for mye høyere tapstall og et angrep vil kanskje ikke kunne stoppes.

Norge og andre NATO-land har ikke gått med på å forby atomvåpen, men likevel gjennomført mange tiltak som hindrer og vanskeliggjør produksjon og oppdatering av disse. Disse amerikanske firmaene har ansatt hundretusenvis av arbeidere, og når Norge rammer slike bedrifter, koster det amerikanske skattebetalere dyrt. 

Europeiske land trekker sine investeringer ut av amerikanske firmaer som produserer forsvarsmateriell som skal beskytte oss. Dette begynner å gå opp for den jevne amerikaner, politikere og journalister, og vi skal ikke tro at det bare er Trump som synes dette ikke er så greit. Det er en risikabel dobbeltmoral å kreve USAs beskyttelsesgaranti mot aggresjon fra Russland og samtidig sabotere produksjon og bruk av de våpnene som gjør dette mulig.

Norge skryter av å være verdens rikeste land pr. innbygger. Det har også USA og resten av Europa fått med seg. Er det virkelig troverdig at andre vil komme oss til unnsetning når vi ikke har vilje til å ha et troverdig forsvar og motarbeider det landet som med sine atomvåpen og andre våpen er vår eneste virkelige garantist mot fremmed aggresjon?

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 190
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]