Trondheim 20170902. Skygger foreldre og barn med ballong. Modellklarert. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I fjor ble 50 barn bortført fra Norge til utlandet. Det er kraftig økning fra året før og på samme nivå med toppåret 2013.

Tall fra regjeringen viser en stabil og jevn økning i antall barnebortføringer siden målingene startet i 2005. Siden forrige toppår i 2013, da også 50 barn ble bortført, har antallet bortføringer ligget under 40. I 2016 ble 35 barn rettsstridig tatt med av den ene av foreldrene ut av Norge.

Barnebortføringer er noe som skjer når barn, som er under felles omsorg fra foreldrene, tas med til utlandet av én forelder og uten at den andre vet om eller har godtatt dette. Et barn kan også bli ulovlig tilbakeholdt etter et lovlig opphold i utlandet, for eksempel et ferieopphold eller samvær.

Nylig måtte to barn hentes av norsk barnevern i Malaysia etter at moren rømte med dem etter omsorgsovertakelse i 2016.

Av de 50 barna som ble definert som bortførte i fjor, var det flest barn som ble ført til Polen (5). Thailand, Tyrkia og Island var landene som var nest hyppigst forekommende med tre barn hver.

Siden 2005 har flest barn blitt bortført til Sverige (29) og Storbritannia (32), og også mange har blitt ført til USA (24). Også til Danmark er 18 barn blitt ført uten at begge foreldrene har vært enige om det, men i fjor var det ingen barnebortføringer hit.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]