Sammenstøt mellom tyrkisk og gresk kystvaktskip

Tyrkiske marinefartøy hindret mandag den italienske boreriggen Saipem fra å ta seg fram til et gassfelt utenfor Kypros. Foto: AP / NTB scanpix

Det greske skipet fikk skader i akterspeilet da det ble truffet av baugen på det tyrkiske skipet. Hendelsen fant sted rundt midnatt, nær to små skjær som begge land gjør krav på.

De to NATO-allierte nabolandene har tidligere nesten havnet i krig med hverandre som følge av de to skjærene, som er kjent som Imia eller Kardak.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarer samtidig Hellas og utenlandske selskap mot å utvinne gass og ta seg til rette på Tyrkias bekostning utenfor Kypros.

Tyrkiske marinefartøy hindret mandag en borerigg fra det italienske selskapet ENI fra å ta seg fram til et gassfelt sørøst for Kypros.

Kypros er delt i en sørlig gresk-kypriotisk og en nordlig tyrkisk-kypriotisk del, og Tyrkia har flere ganger markert motstand mot olje- og gassutvinning på greskkypriotisk side. Saipem-riggen lå tirsdag for anker rundt 50 kilometer fra gassfeltet.

– De opportunistiske forsøkene på gassutvinning utenfor Kypros og rundt skjær i Egeerhavet, har ikke gått oss hus forbi, sa Erdogan tirsdag.

– Vi advarer dem som går for langt og som feilberegner når det gjelder Kypros og Egeerhavet, la han til.

ANNONSE:

NTB-AP

(©NTB)

nils.inge.kruhaug@ntb.no


Publisert: feb 13, 2018 @ 12:41 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.