Gardermoen 20171104. Landbruksminister Jon Georg Dale på Landsmøtet i Norsk bonde-og småbrukarlag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Bondelaget lover bot og bedring etter et møte med landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) om de rystende forholdene i svinenæringen.

– Det er avdekket helt uakseptable forhold i svinenæringen. Slik skal vi ikke ha det, slår landbruksministeren fast overfor NTB etter møtet med representanter for Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norsvin, Animalia, Nortura og Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund onsdag.

Der fikk han løfter om en betydelig styrking av både holdninger og kontrollrutiner i næringen. Blant annet skal det gjennomføres 3.500 flere veterinærbesøk i året.

Overrasket over omfanget

Dale har truet svinenæringen med strengere rutiner og hyppigere kontroller dersom ikke næringen selv rydder opp i sine grisehus, etter at Mattilsynet i fjor høst avdekket rystende forhold i flere svinebesetninger i Rogaland.

Rogaland er det fylket i Norge som har flest grisebønder. I siste tertial i fjor fant Mattilsynet avvik i nesten halvpartene av svinebesetningene i fylket.

Hos en bonde på Time fant Mattilsynet hundre griser døde i fjøset. Hos en annen Rogaland-bonde, som er ansatt som rådgiver i Nortura, måtte fire griser avlives på dagen. I tillegg gikk 15 syke griser sammen med de friske.

Til NTB sier Dale at han ble svært overrasket både over omfanget og hvor alvorlige flere av sakene var.

– Jeg trodde ikke det var slik i Norge, sier landbruksministeren, som har inntatt en tøffere tone overfor næringen.

– Aktører som ikke følger regelverket, er det ikke plass til i Norge, fastslår han og peker på at Mattilsynet har mulighet til å frata enkeltaktører tillatelse til å drive med dyr. Likevel har han tiltro til at næringen nå skal greie å rydde opp.

– 3.500 ekstra veterinærbesøk vil jo koste en del penger. Hvem skal betale?

– Det skal bøndene, sier Dale.

Ikke noe skippertak

Leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes sier til NTB at problemene i svinenæringen skyldes sviktende holdninger med tilhørende rutinesvikt.

Blant årsakene er mer lukkede besetninger på grunn av økt smittefare og ikke minst økende automatisering.

– Mange bønder har nok slappet av litt for mye, sier han.

Samtidig er han trygg på at næringen skal greie å snu den negative utviklingen.

– Dette er ikke noe skippertak, men skal være en kontinuerlig oppfølging, sier Bartnes.

– Alle dyr skal ha det bra. Det er utgangspunktet for arbeidet framover, og en samlet bransje har tatt tak for å løfte næringen. Vi skal drive et landbruk med god dyrevelferd, slår han fast.

Frykter forbrukerne

Næringen har allerede gått sammen om et nytt dyrevelferdsprogram for slaktegris, ifølge bransjeaktøren Animalia. Det innebærer blant annet bedre dokumentasjon og regelmessige veterinærbesøk, samt oppfølging av sykdom og skadde dyr.

Tidligere i februar varslet Nortura at de ikke lengre vil ta imot dyr fra bønder som gjentatte ganger bryter med god dyrevelferd. I tillegg vil slakteriene kutte kiloprisen på dyr som viser tegn til vanskjøtsel.

Samtidig har grisebøndene god grunn til å frykte reaksjoner fra forbrukerhold, sier Bartnes.

– Svinebøndene er jo helt avhengige av forbrukerne, påpeker han.

(©NTB)

bibiana.dahle.piene@ntb.no