STOCKHOLM, SVERIGE 20180213. Rättegång inleds mot den terroristmisstänkte Rakhmat Akilov efter dådet på Drottninggatan förra våren. Foto: Johan Hällnäs / TT / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Usbekiske Rakhmat Akilov, som sto bak fjorårets dødelige lastebilangrep i Stockholm, har sagt at han ville drepe «vantro». Han får sin dom før sommeren.

Med kortklipt hår, halvlangt skjegg og grønn fleecejakke ble terrortiltalte Akilov fraktet inn i rettssalen med håndjern. Håndjernene ble tatt av da han ble plassert mellom siforsvarer Johan Eriksson og en tolk.

Aktor Hans Ihrman leste først opp tiltalen og deretter ofrenes navn.

Deretter fikk Eriksson ordet. Han sa at hans klient erkjenner å ha begått en terrorhandling, forsøk på terrorhandling og for å ha satt lii fare.

– Motivet var å skape frykt og å stanse Sveriges deltakelse iden internasjonale koalisjonen mot IS, sa Eriksson.

Fem drept

Fem personer ble drept og 14 såret da Akilov kapret en lastebil og kjørte den nedover Drottninggatan i sentrum av Stockholm i aprii fjor.

Opptak av den første oppringingen til nødsentralen ble spilt av for retten tirsdag ettermiddag.

– Det er en jævel som kjører i Drottninggatan, han dukket opp nå, send alt du har til Drottninggatan fort som faen. Han meier ned alle nå, skriker en kvinne med desperat stemme i den første samtalen som nødsentralen mottok.

– Har han kjørt på folk? spør operatøren.

– Ja ja, han kjører på folk, han er helt gal. Drottninggatan, for faen. Send alt du har. Trykk på knappen for helvete, trykk på knappen, trykk på knappen, roper kvinnen, som sier hun ser flere skadde. Hun får beskjed om å starte hjerte- og lungeredning.

Asylavslag

Den 39 år gamle usbekiske bygningsarbeideren hadde søkt asyl i Sverige, men fått avslag. Angrepet var ifølge tiltalen trolig en hevnaksjon for dette.

Påtalemyndigheten vil legge ned påstand om livsvarig fengsel og utvisning. Et omfattende bevismateriale skal gjennomgås, og rundt 100 vitner skal høres i saken.

Denne uken er det satt av tre dager, om nødvendig fire, til aktor, forsvarer og de pårørendes advokat. Akilov skal ta plass i vitneboksen tirsdag 20. februar, det vil si i rettssakens andre uke. Det er satt av tre dager med avhør av ham.

Mobiltelefon

Aktor Hans-Jörgen Hanström viste i sitt åpningsinnlegg tirsdag til at mye av materialet på Akilovs mobiltelefon var slettet. Men eksperter har gjenopprettet informasjonen og avdekket søk som Akilov hadde gjort på internett, blant annet relatert tiIS, fortalte aktor.

Blant annet handler det om en propagandavideo for IS og filmer på YouTube om plikt til å utføre jihad, uttalte Hanström, som også beskrev hvordan Akilov hadde brukt den krypterte appen Zello for å komme i kontakt med personer i en gruppe tilknyttet IS. I en samtale med en som kaller seg «Abu Salmon», skriver Akilov:

– Om Gud vil, utfører jeg martyroperasjonen.

Akilov ber også om tips til hvordan han kan «slå til mot vantro».

Mange meldinger

Etterforskerne har funnet 209 chattemeldinger på mobilen, hvorav 16 var av direkte interesse for etterforskningen. Akilov hadde i hovedsak kontakt med folk i utlandet. De har ikke med sikkerhet kunnet identifiseres, og har heller ikke utgjort noen umiddelbar trussel mot Sverigefortalte aktor.

Chattemeldingene har dessuten vært vanskelig å tolke, siden det er seks-sju ulike språk som brukes om hverandre, sa Hanström.

Svensk politi har avdekket flere tegn på at den 39 år gamle usbekeren gjennomgikk en radikaliseringsprosess før angrepet. Men hvorfor han ble radikalisert, har etterforskerne ikke funnet svar på.

Dom er ventet før sommerferien.

NTB-TT-DPA

nils.i[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]