annonse
annonse

Etter å ha vært på folkemøtet på Holmlia i dag, tirsdag 13, februar, forstår jeg følgende: Holmliabeboere vil ikke ha drastiske forandringer. De vil ha fritidsklubber. Og de vil definitivt ikke ha prekener fra Listhaug. «Høydepunktet» var da en lærer fra Holmlia ungdomsskole, Daniel Brekke Andersen, kjent fra media, løy Sylvi Listhaug rett opp i fjeset. Til stor applaus fra salen. Han siterte fritt hva ungdom hadde sagt til ham. De var ikke redd for å bo på Holmlia, de var redd for statsråden som kalte dem undermennesker.

Listhaug ble tydelig opprørt. Sa at det er ikke sant at hun har sagt det, og at det ikke blir sant om det sies flere ganger. Læreren vet selvsagt utmerket godt at Listhaug aldri har kalt noen undermennesker. Like fullt var dette en anledning til å si det rett opp i fjeset hennes. To meter fra scenen, via sitater fra uspesifiserte elever. Til jubel fra salen. Absurd.

Listhaug sa at man måtte være føre var. Hun ba oss se til Sverige. Hun ble buet. Ikke rent lite. Listhaug ba de fremmøtte, ca. 400, se på seg selv. Det var ikke et tverrsnitt av befolkningen på Holmlia. Det var 90-95 % blendahvitt, slik jeg så det fra galleriet.

annonse

Brekke Andersen mente dog at det var de fremmøttes, det han kalte «vårt», ansvar å inkludere og invitere de som ikke var der. Mens jeg skriver dette pågår ennå møtet. En halv time før slutt klarte jeg ikke mer.

Det var fullt på parkeringsplassen foran Holmlia ungdomsskole. Det var første gang jeg var der på mange år. Siden sist hadde den vært skueplass for et æresdrap. Gammel lokalkunnskap kom godt med da bilen skulle parkeres. Men nostalgien svant fort. Foran inngangen til barndommens gymsalen var det tre store og en vanlig politibil. NRK og VG. Listhaug, Raymond Johansen. Det var uhyggelig. Men for meg ble det enda mer uhyggelig der inne i hallen som også er bomberom, siden folk flest, i hvert fall de aller fleste fremmøtte satt med hodet i fanget, og det med lukkede øyne. De er engasjerte, liker bydelen. Det ble klart. Og de applauderte muligheten for en politistasjon på Holmlia. Mest applaus fikk en beboer som adresserte mediene med at det hadde vært hyggelig om de også kom når det skjedde noe positivt på Holmlia.

annonse

Fritidsklubber

Aldri har jeg hørt så mye snakk om fritidsklubber. Raymond & co. har bevilget 30 millioner til bydelen. Vær så god å bruk dem som dere vil, sa han. Dette er ungdommen vår som har gått i barnehagene våre, som har gått på skolene våre. Jeg tviler på hvor mange av Young guns som trenger en fritidsklubb, eller om de har gått i barnehager. Johansen skrøt av ekstra lærere, gratis kjernetid og gratis SFO. Johansen snakket til salen som var de en ungdomsskoleklasse. Han sto hårdnakket på at gjengene skulle tas. De hadde tross alt knekt Tveitagjengen fra hans dager …

Det er andre tider nå. Tror du noen nevnte et ord om Islam? Narkotika ble det snakket mye om. Men ikke så mye som det ble snakket om fritidsklubber. Hvis det er så lett så fatter jeg ikke hvorfor de ikke bare bygger en på hvert hjørne. Det hadde vært verdt det. Det ble brukt som et poeng at barn i Vestre Aker gikk på fritidsaktiviteter to dager i uken, mens barn på Søndre Nordstrand gikk på aktiviteter en dag i uken. Det virker så enkelt. Bare bygg fritidsklubber, gjør aktiviteter gratis, da vil alle problemer forsvinne. Ikke et ord om alle de som ikke møtte opp, som sjelden møter opp på fritidsaktiviteter heller.

For all del. Forebyggende aktiviteter og et ansiktsløft til bydelen er bra! Senteret (som byantikvaren av en eller annen grunn vil frede) ser ut som et skur fra helvetes forgård. Rundt det står murblokker som festninger. Det er ikke et vakkert sted. Under taket i parkeringshuset står de lokale fyllikene og varmer opp med noen øl før puben åpner, mens bussene og toget kjører mot Oslo og Ski. Noen timer senere, når de har sovet ut, kommer de lokale dagdriverne og planlegger dagens salg. De setter seg som regel i sofaen innerst i puben. Tar opp «kontoret», det vil si mobilene. Om bare Erna og Jonas kunne bodd en måned hver i en av leiligheten på Holmlia senter. Tatt seg en tur i patruljebilene hver kveld.

Politiet skrøt også av seg selv fra scenen. Fire ran hadde det vært i bydelen i fjor. Og visstnok null året før. Det er et ord de ikke tok med. Rapporterte. Det kan være mange grunner til å ikke rapportere et ran. Politiet snakket videre om hvor vanskelig det var å stoppe «hendelser ut av det blå». Slik som den på Holmlia ungdomsskole? Kjære politi i Oslo, æresrelaterte trusler, vold og drap er da ikke noe som kommer «ut av det blå». Har dere ikke mer kunnskap om samfunnet dere skal beskytte?

En lokal SV politiker hadde også sitt å si. På Søndre Nordstrand har vi ikke innvandrere, men medvandrere, sa hun. Der omtrent tok jeg luen på og gikk. Det er en fin grunnholdning, selvsagt! Men hvis Holmlia selv ikke våger å snakke høyt om egne problemer, hvis ikke det kommer en lokal politistasjon, hvis ikke det bevilges minst 300 millioner til bydelen, så skjer det ikke noe nytt. Bare mer av det samme. Noen flytter ut, noen flytter inn. Tik tok.

annonse

En dag blir det kanskje som i enkelte svenske bydeler på Holmlia, uansett hvor vakkert det er i landskapet rundt, uansett hvor gode intensjonene til innbyggerne er. Det er andre krefter som er sterke. Som ikke bryr seg om ord. Dessverre. Verden er et rått sted. Selv om naturen kan synes vakker.

Køen av taletrengte var stor. Men ingen snakket om det som burde snakkes om. Bare Sylvi Listhaug. Hun ble buet så det var vanskelig å høre hva hun sa. Men jeg hørte hun sa at du må slutte å lyve om meg, til Brekke Andersen. Jeg så at hun var opprørt. Jeg hørte meg selv klappe. Som den eneste i idrettshallen. Jeg var visst kommet paa feil klode der inne, der var saa underligt …

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon