Kulturminister Trine Skei Grande bommet på alle spørsmål i en liten sportsquiz. Hun har hentet inn idrettskompetanse rundt seg.
– Det er barne- og ungdomsidretten som ligger mitt hjerte nærmest, det å la unger få leke og være fysisk aktive. De skal ikke måtte bestemme seg for tidlig for hvilken idrett de skal satse på, men heller få ha et bredt spekter av idretter og leke lengst mulig, sier kulturministeren.
Grande har tidligere vært med i forskningsrådet da det ble jobbet med idrettsforskning.
– Det var veldig interessant å lese om hvorfor Norge har så mange toppidrettsutøvere. En av årsakene er at mange satser veldig bredt i ung alder og vi dermed utvikler mer fullendte idrettsutøvere som tåler å stå bedre i sine spesialidretter, sier Venstres partileder.
Hun trekker fram sin sju år gamle grandnevø.
– Han har lenge sagt at han vil bli en ny Petter Northug, men nå kommer det vel en «ny» (profil) han skal bli. Skal unger ha motivasjon til å holde på, må de få ha idealer å strekke seg etter. Det er viktig å ha både bredde og topp, men mitt hjerte ligger nok nærmest aktiviteten til barn og unge, sier Grande.
Kampene om pengene mellom bredde og topp kan bli en utfordring for kulturministeren.
– Begge må skjønne at uten den andre, så hadde ikke dette fungert. Hele Norges suksess som idrettsnasjon er at vi klarer å ha en bredde i bunn og at vi har noen som er kjempeflinke og som alle kan strekke seg etter. Det er bare å se på sjakkutviklingen etter at vi fikk en verdensmester (Magnus Carlsen). Se alle sjakkbrettene som ble hentet opp fra kjelleren, illustrerer Grande.
– Hvordan er ditt forhold til idrett?
– Jeg har nok ordnet meg godt med statssekretærer og politiske rådgivere rundt meg som har brukt mer tid enn meg i idrettslag. Det neste jeg har å brife med er en bronsemedalje fra kretsmesterskap i svømming, for svømming er den eneste organiserte idretten jeg har vært med på, sier Grande.
– Men jeg har vokst opp i en kommune hvor idrettslaget var navet i all frivilligheten. For oss som spilte revy, var det også idrettslaget som sto bak. Jeg tror jeg har en god forståelse for idrettens bredde og aktivitet, og hvor gode lokalsamfunn man organiserer gjennom frivilligheten i idretten, fortsetter Grande.
Vi testet Grande i noen uformelle sportsspørsmål et par dager før OL. Der landet ministeren på kulen.
– Var det Stavanger?
– Nei.
– Var det ikke det, undrer Grande.
– De har riktignok vunnet mye.
– De heter Stavanger Oilers. Men da er det vel Hamar eller noe. Det heter vel Stjernen eller noe.
– Det er i Fredrikstad.
– «Okei».
– Storhamar.
– OK, dette er ikke min sterke side.
– Det har jeg lest, er det en av «gamlisene» eller ungdommen?
– Veteran.
– Er det Bjørndalen, spør Grande.
– Nei, han er ikke med.
– Han var vel bare 55 timer på NRK. Da vet jeg ikke.
– Emil Hegle Svendsen.
– Å, ja.
– Sånne ting kan jeg ikke.
– Du er ikke så interessert i slikt?
– Jeg er ikke der i det hele tatt, svarer Grande.
I januar var hun raskt ute på Twitter med gratulasjoner til Daniel-André Tande etter VM-gullet i skiflyging. «Første norske verdensmester siden 2006. Imponerende», skrev kulturministeren.
Der hadde hun nok fått hjelp av sin rådgiver Mona Melanie Lindseth, som har jobbet med både VM i Vikersund og Raw Air.
For ordens skyld har Maren Lundby (sju seirer), Tande, Anders Fannemel, Johann Forfang og Andreas Stjernen vunnet i verdenscupen denne sesongen.
(©NTB)