Irakiske sikkerhetsstyrker feiret fredag at de med støtte fra den USA-ledede koalisjonen mot IS hadde gjenerobret IS' siste bastion i Irak. Norske styrker var vitne til militæroffensiven i RAWA. Foto: AP / NTB scanpix.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Milliardene satt løst under giverlandskonferansen for Irak onsdag, men landet får langt fra det de har bedt om til gjenoppbygging.

Iraks planleggingsminister Salman al-Jumaili opplyste tidligere i uka at landet trenger drøyt 700 milliarder kroner til gjenoppbygging etter krigen mot IS.

Under giverlandskonferansen i Kuwait onsdag kom det løfter om rundt 30 milliarder dollar, tilsvarende cirka 238 milliarder kroner, i bistand og lån. Det er kun en tredel av hva landet har bedt om.

Tyrkia lovet nærmere 40 milliarder kroner, mens emiren av Kuwait lovet rundt 8 milliarder kroner i investeringer og like mye i lån.

Håpet på mer

Qatar lovet også nærmere 8 milliarder kroner, mens Saudi-Arabia og det Kuwait-baserte Arab Fund lover å bidra med nærmere 12 milliarder kroner hver.

De forente arabiske emirater vil bidra med 4 milliarder kroner, og det samme vil Den islamske utviklingsbanken.

Tyskland lover nærmere 5 milliarder kroner, mens EU vil bidra med i underkant av 4 milliarder kroner, og Storbritannia opplyste at de bidrar med 8 milliarder i året i ti år.

Iran lovte også å bidra til den private sektor, men spesifiserte ikke noe konkret beløp.

Bidragene var på langt nær så store som Irak hadde håpet, og enkelte har påpekt at landet selv har store ressurser. Irak er OPECs nest største oljeprodusent og sitter også på verdens femte største kjente oljereserve.

– Vi håpet på mer. Vi er ikke skuffet, men beløpet er lavere enn ventet, sa Iraks utenriksminister Ibrahim Jaafari.

Amerikansk skepsis

USA har de siste ni årene bidratt med over 470 milliarder kroner, eller nærmere 120 millioner kroner dagen til gjenoppbygging av Irak.

Nærmere 200 milliarder kroner av den amerikanske bistanden har gått til å bygge opp irakiske sikkerhetsstyrker, som likevel ble overkjørt av den ytterliggående islamistgruppa IS i 2014.

USA har også konstatert at milliarder av amerikanske bistandskroner har forsvunnet i korrupsjon og sløsing i Irak, noe som har bidratt til president Donald Trumps skepsis.

USA har likevel lovet å bidra med nærmere 24 milliarder kroner i lån og lånegarantier de kommende årene gjennom amerikanske selskaper som vil investere i landet.

Norsk støtte

Norge bidrar i år med 350 millioner kroner til Irak, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som deltok på giverlandskonferansen i Kuwait by onsdag.

– Av dette går 240 millioner kroner til stabiliserende og sårbarhetsreduserende tiltak. Dette er en økning på 20 prosent fra i fjor. Videre går 110 millioner kroner til blant annet utdanning, vann- og sanitærtjenester og beskyttelsestiltak for internt fordrevne personer, utsatt lokalbefolkning og syriske flyktninger i Irak, sier hun.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]