Komfyren årsak til nær halvparten av boligbrannene i fjor

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nær halvparten av alle utrykninger til boligbranner i 2017 skyldtes brann som startet i komfyren. Nå ber DSB flere nordmenn installere komfyrvakt.

– Komfyren er hjemmets klart største brannkilde. Halvparten av alle utrykninger til boligbranner skyldes en kjele som blir glemt på varm plate, sier Cecilie Daae, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

En fersk DSB-undersøkelse viser at hele 1.516 av 3.344 boligbranner brannvesenet rykket ut til i 2017, startet i komfyrer. Oslo alene sto for 400 av utrykningene til branntilløp i komfyrer, mens Finnmark og Aust-Agder kun hadde 16 komfyrrelaterte branner hver.

– De fleste sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier Daae, som oppfordrer flere nordmenn til å kjøpe komfyrvakt.

Krav bare i nye boliger

Det er i dag krav til komfyrvakt i alle nye boliger. Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter. Hvis sensoren, som overvåker kokeplatene, oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på alarmen, kuttes strømmen til komfyren.

Seriekoblede røykvarslere og komfyrvakter kan være noen av årsakene til at 2017 ble året med færrest registrerte branndødsfall siden 1979.

Bare 15 prosent har komfyrvakt

ANNONSE:

I en spørreundersøkelse DSB gjennomførte i 2017, svarer bare 15 prosent av de spurte at de har komfyrvakt. Tallet har ligget stabilt siden 2015.

Torsdag 15. februar arrangerer DSB en nasjonal komfyrvakt-kampanje for å få økt oppmerksomhet rundt de mange komfyrbrannene. Som en del av kampanjen vil det bli installert komfyrvakt hos noen av dem som har behov for det i de kommunene som deltar. Til tross for komfyrvakt-teknologien, mener Daae det fortsatt er like viktig å være oppmerksom under matlagingen.

Vær obs

– Hold oppsikt under matlaging, skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt under matlagingen, rengjør ventilator jevnlig og pass på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, sier hun.

(©NTB)


Publisert: feb 14, 2018 @ 5:02 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.