Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nær halvparten av alle utrykninger til boligbranner i 2017 skyldtes brann som startet i komfyren. Nå ber DSB flere nordmenn installere komfyrvakt.

– Komfyren er hjemmets klart største brannkilde. Halvparten av alle utrykninger til boligbranner skyldes en kjele som blir glemt på varm plate, sier Cecilie Daae, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

En fersk DSB-undersøkelse viser at hele 1.516 av 3.344 boligbranner brannvesenet rykket ut til i 2017, startet i komfyrer. Oslo alene sto for 400 av utrykningene til branntilløp i komfyrer, mens Finnmark og Aust-Agder kun hadde 16 komfyrrelaterte branner hver.

– De fleste sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier Daae, som oppfordrer flere nordmenn til å kjøpe komfyrvakt.

Krav bare i nye boliger

Det er i dag krav til komfyrvakt i alle nye boliger. Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter. Hvis sensoren, som overvåker kokeplatene, oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på alarmen, kuttes strømmen til komfyren.

Seriekoblede røykvarslere og komfyrvakter kan være noen av årsakene til at 2017 ble året med færrest registrerte branndødsfall siden 1979.

Bare 15 prosent har komfyrvakt

I en spørreundersøkelse DSB gjennomførte i 2017, svarer bare 15 prosent av de spurte at de har komfyrvakt. Tallet har ligget stabilt siden 2015.

Torsdag 15. februar arrangerer DSB en nasjonal komfyrvakt-kampanje for å få økt oppmerksomhet rundt de mange komfyrbrannene. Som en del av kampanjen vil det bli installert komfyrvakt hos noen av dem som har behov for det i de kommunene som deltar. Til tross for komfyrvakt-teknologien, mener Daae det fortsatt er like viktig å være oppmerksom under matlagingen.

Vær obs

– Hold oppsikt under matlaging, skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt under matlagingen, rengjør ventilator jevnlig og pass på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, sier hun.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]