This photo provided by the Syrian Civil Defense group known as the White Helmets, shows what it says is one of its paramedics carrying his wounded son fleeing from the scene of an attack after airstrikes hit a rebel-held suburb near Damascus, Syria, Tuesday, Feb. 6, 2018. Syrian opposition activists said more than one dozen people killed in new airstrikes. (Syrian Civil Defense White Helmets via AP)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

For første gang siden november har en nødhjelpskolonne sluppet inn i den opprørskontrollerte enklaven Øst-Ghouta utenfor Damaskus. Men kun med hjelp til én by.

– Dette burde skjedd for lengst, sier Linda Tom fra FN nødhjelpskontor i Damaskus.

FN-kolonnen hadde onsdag med seg mat og annen hjelp til om lag 7.000 mennesker i byen Nashabieh, som ligger knapt 2 mil øst for den syriske hovedstaden. Ifølge FN har den syriske regjeringen kun gitt tillatelse til at det bringes inn nødhjelp til denne ene byen.

Over 250 sivile ble forrige uke drept i massive bombe- og artilleriangrep fra syriske regjeringsstyrker i Øst-Ghouta.

Forstadsområdet har vært beleiret av regjeringsstyrker siden 2013, og de bortimot 400.000 innbyggerne lider under alvorlig mat- og medisinmangel.

– Årets første kolonne fra FN og syriske Røde Halvmåne har krysset fronten inn til Nashabieh i Øst-Ghouta for å levere mat og medisiner til 7.200 mennesker i den beleirede enklaven, het det i en kunngjøring fra kontoret samme dag.

Opptrapping

Den syriske regjeringen har ikke gitt tillatelser til nødhjelpskolonner de siste månedene. Samtidig har regimets styrker trappet opp angrepene, noe som har ført til store lidelser for sivilbefolkningen. Bygninger er bombet i stykker, og døde barn, kvinner og eldre er blant dem som de siste ukene er gravd fram fra ruinene.

I tillegg har det vært umulig å evakuere sårede slik at de kan få medisinsk hjelp ved sykehusene i Damaskus, bare noen kilometer borte. Matmangelen i det som tidligere var ett av de viktigste jordbruksområdene ved hovedstaden, har dessuten ført til at mange barn er underernært.

Ingen våpenhvile

FN har advart mot katastrofale forhold i den opprørskontrollerte enklaven og har også tryglet om en våpenhvile for å gjøre det mulig å bringe inn nødhjelp. Men militæroffensiven har fortsatt som før.

Etter årsskiftet har det dessuten kommet meldinger om at det skal ha blitt brukt klorgass i enkelte av angrepene. Flere innbyggere både i Øst-Ghouta og Idlib-provinsen nordvest i Syria er blitt behandlet for pusteproblemer.

Kolonnen som ankom Nashabieh onsdag, besto av ni lastebiler med mat, medisiner og kosttilskudd.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]