Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil i nær framtid legge fram sin konklusjon om hvordan Norge bør bidra i koalisjonen mot IS i tida som kommer. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

En beslutning er like rundt hjørnet om hva Norge skal gjøre med soldatene som er sendt til Irak og Jordan for å hjelpe til i kampen mot IS.

Norge bidrar med rundt 120 soldater i koalisjonen som kjemper mot ekstremistgruppen IS i Syria og Irak.

Den 10. mars utløper mandatet som de norske soldatene opererer under. Det betyr at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) om kort tid må trekke en konklusjon om veien videre.

– Vi må gå inn og se på både hvor og hvordan vi skal bidra, sier Bakke-Jensen til NTB.

Ny fase

Tirsdag deltok Bakke-Jensen på et møte i Roma sammen med et titall andre forsvarsministre i koalisjonen mot IS. Der var det nettopp veien videre som var tema.

Diskusjonen fortsetter på NATOs forsvarsministermøte i Brussel på torsdag.

Bakteppet er at IS nå er tvunget på retrett fra nesten alle byer og landområder gruppen har kontrollert. Det betyr at koalisjonen kan trappe ned kamphandlingene og i stedet begynne å konsentrere seg om å sikre og stabilisere områdene som er vunnet tilbake.

– Vi går over i en ny fase, sier Bakke-Jensen.

Ifølge ham legger koalisjonen i denne fasen opp til å bruke mer ressurser på å bygge opp irakisk forsvar og politi.

Soldater i Anbar

Norge har i dag rundt 60 soldater fra Telemark bataljon i provinsen Anbar i det vestlige Irak. De trener og veileder irakiske styrker og har også vært med ut i felt.

– De har ikke vært i direkte kamphandlinger, men de har vært med irakiske sikkerhetsstyrker ut i situasjoner hvor irakiske sikkerhetsstyrker har vært i kamphandlinger. Og da er det jo ikke lang avstand bak til de norske, sier oberstløytnant Ivar Moen, som er talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Så langt er ingen nordmenn såret i kampene.

De norske soldatene ble flyttet til Anbar i fjor. De var tidligere i Arbil nordøst i Irak, der de trente soldater i den kurdiske peshmergaen.

Spesialstyrker i Jordan

Norge har også rundt 60 spesialsoldater i Jordan. Deres oppgave er å trene og gi råd og operativ støtte til væpnede syriske opprørere. Nordmennene har mandat til å gå inn i Syria.

Ifølge Bakke-Jensen er det for tidlig å svare på om det fortsatt vil være behov for den norske styrken i Jordan.

– Det er noe av det vi skal vurdere nå, sier Bakke-Jensen.

Han forteller at han vil legge fram sine vurderinger for regjeringen og Stortinget i god tid før det gjeldende mandatet utløper.

Venter nedtrapping

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole venter at koalisjonen vil trekke ut en god del av de konvensjonelle styrkene når kampoperasjonene nå går mot slutten.

Kampen mot IS vil gå over til å bli mer etterretningsdrevet, der målet er å finne og ødelegge gjenværende celler av krigere.

– Det blir mer spesialoperasjoner og bombeangrep mot spesifikke mål basert på etterretning, sier Slensvik til NTB.

Han mener det er naturlig at Norge og andre land i denne situasjonen revurderer hvor de best kan bidra, og om bidraget er nødvendig.

Bakke-Jensen bekrefter at omfanget av koalisjonens innsats kan bli justert. Men det er også enighet om at det ikke vil være riktig å trekke seg helt ut, tilføyer han.

(©NTB)