Ullersmo Landsfengsel. Foto: NTB scanpix / Gunnar Lier
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Etter et uanmeldt besøk ved Ullersmo er sivilombudsmann Aage Thor Falkanger bekymret for sikkerheten og for dem som sitter isolert i den strengeste avdelingen.

– Innsatte på isolasjon i Ullersmo sitter alene på cella i 23 timer eller mer i døgnet, har begrenset menneskelig kontakt og lever under kritikkverdige hygieniske forhold, skriver sivilombudsmannen i en fersk rapport.

Falkanger var med sitt kontor på inspeksjon i fengselet på Kløfta utenfor Oslo i slutten av august i fjor. Konklusjonen etter besøket er at sivilombudsmannen er svært bekymret.

– Med den kunnskapen som foreligger om isolasjon og risiko for selvmord, selvskading og utvikling av alvorlige psykiske lidelser, er jeg bekymret for ivaretakelsen av isolerte innsatte ved Ullersmo fengsel, sier Aage Thor Falkanger.

Praksisen for innlåsing er i strid med internasjonale anbefalinger. Den manglende oppfølgingen av de isolerte kan komme av for lav bemanning. Lav bemanning er også nevnt som en grunn til at mange innsatte i Ullersmo føler seg utrygge. I fellesområder og i det utendørs lufteområdet er det for liten tilstedeværelse av ansatte.

– Det er viktig at ledelsen sikrer at det er et tilstrekkelig antall ansatte på alle avdelinger, sier Aage Thor Falkanger.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]