Oslo 20170606. Stortingets byggeprosjekt i Prinsens gate 26 får kritikk av Riksrevisjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sluttsummen for Stortingets byggeprosjekt kan bli så høy som 2,3 milliarder kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Torsdag var presidentskapet i møter om saken.

Flere kilder avisen har snakket med, bekrefter at den siste overskridelsen i det sterkt kritiserte byggeprosjektet trolig ender på mer enn en halv milliard kroner.

Oppdaterte kostnadsanslag og risikoanalyser skal ha blitt lagt fram under møter mellom presidentskapet, stortingsdirektør Ida Børresen og prosjektledelsen torsdag.

Det er ventet at stortingspresident Olemic Thommessen (H) og trolig Børresen vil legge fram en ny kostnadsoversikt i et pressemøte. Tidspunktet for møtet er ikke kjent, men orienteringen vil trolig ikke finne sted før torsdag kveld.

Vil ha sak til finanskomiteen

Høyres finanspolitiske talsmann Henrik Asheim synes opplysningene som nå kommer fram i DN, er svært urovekkende. Han mener presidentskapet må fremme en sak for Stortinget som så sender den til finanskomiteen.

– Dette er ikke en regning som skal betales i morgen, men det er snakk om å utvide fullmakten. Dette bør behandles i finanskomiteen, sier Asheim til NTB.

Alternativet er at presidentskapet fremmer en sak direkte for Stortinget, noe som vil være uheldig, mener han.

Finanskomiteen skal i løpet av kort tid i møte med presidentskapet for å få en grundigere orientering om saken. Trolig finner det sted i månedsskiftet februar/mars, ettersom det er møtefri i Stortinget neste uke.

– Vi må få svar på dette raskt. Vi har mange spørsmål. Og det er viktig at dette gjøres skikkelig og åpent, sier Asheim, og lister opp:

– Er dette det endelige regnestykket? Foreligger det noen plan eller noen mulighet for å nedskalere prosjektet slik at det blir rimeligere? Ser de for seg å ta noe innenfor de rammene som allerede foreligger? spør han.

Ber om informasjon

SV mener stortingspresident Olemic Thommessen (H) på nytt må redegjøre for Stortinget om utviklingen i byggeprosjektet, som blant annet omfatter rehabilitering av nabogården til Stortinget, en underjordisk tunnel og et nytt postmottak.

– Dersom det kommer nye overskridelser nå som vi akkurat har godkjent budsjettet, er det svært alvorlig, sier SVs fungerende parlamentariske leder Kari Elisabeth Kaski til DN.

For tre år siden var det anslått at prosjektet ville koste 1,1 milliarder. Året etter, i 2016, ble anslaget økt til 1,8 milliarder, og nå ligger det an til enda en justering, skrev Dagens Næringsliv tirsdag.

Da opererte avisen med et anslag på 2 milliarder kroner, men nå kan det altså se ut til at sluttsummen blir enda større.

Varslet endringer

Som siste taler i debatten om nysalderingen av statsbudsjettet for 2017 grep stortingspresidenten selv ordet i Stortinget 20. desember i fjor.

Han viste til at Stortinget har stevnet rådgivningsselskapet Multiconsult, samtidig som han varslet en endring i måten slike byggesaker håndteres på.

– Presidentskapet er opptatt av at vi skal ta lærdom av dette prosjektet i framtidige byggesaker, sa Thommessen.

Tydeligere formalisering av roller og ansvar mellom Stortingets ulike organer og en løsning der Statsbygg bistår i større byggeprosjekter, ventes å være blant anbefalingene fra en arbeidsgruppe som er nedsatt av Stortinget.

Så vel Riksrevisjonen som Stortinget selv har kritisert styringen med byggeprosjektet, som ble innledet mens Aps Dag Terje Andersen var stortingspresident.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]