Oslo 20180215. Høyres Henrik Asheim hilser på sentralbanksjef Øystein Olsen før middagen på Gran Hotel i Oslo etter sentralbanksjefens årstale torsdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

– Vi må venne oss til at det er mindre penger å forhandle om, sier finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) etter sentralbanksjef Øystein Olsens årstale.

Med varsku om renteheving innen årets utgang, den første på sju år, var meldingen fra Olsen at det går mot lysere tider både internasjonalt og for Norges del.

Veksten i økonomien har fått fotfeste, ledigheten er på vei ned og behovet for en ekspansiv pengepolitikk avtar, lød budskapet.

annonse
Vanskeligere forhandlinger

Dermed er det heller ikke aktuelt å smøre statsbudsjettene med stadig flere oljekroner, istemmer Høyres finanspolitiske talsmann og leder av finanskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim.

– Gode tider kommer ikke av seg selv, men stiller andre krav til at politikerne er disiplinerte også i budsjettene. Handlingsrommet i norsk økonomi vil bli mindre. Jeg tror det kan bli vanskeligere å bli enig i forhandlingene om statsbudsjettet, sier Asheim til NTB etter å ha hørt Olsens tale.

Spises opp

– Vi skal bruke mindre oljepenger enn vi har gjort i dårlige tider, samtidig som en større del av handlingsrommet spises opp av at vi må bruke mer penger på pleie og omsorg av flere eldre, utdyper han.

annonse

– Det blir vanskeligere å gjøre seg populær som politiker ved å pøse på med stadig mer oljepenger?

– For så vidt. Men jeg tror heller ikke du blir populær som politiker dersom du bruker mer penger enn det er rom for.

Mindre gass

Finansminister Siv Jensen (Frp) varsler at budsjettene vil bli strammere.

– En av grunnene til at de dårlige tidene er over, er at regjeringen har gitt gass. Nå går det bedre, og da er det viktig å gi mindre gass. Det handler om å sikre konkurransekraften og jobbene til folk, sa hun til NRK på vei inn til middagen på Grand Hotel etter sentralbanksjefens årstale.

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik er ikke snauere:

– Olsens tale er med på å understreke viktigheten av å være edruelig med fellesskapets midler. Nå har vi lagt bak oss flere år der det har vært viktig å føre en ekspansiv politikk gjennom statsbudsjettet. Det er ikke tvil om at behovet for det nå er betydelig mindre, sier han til NTB.

annonse
Økende forskjeller

SVs fungerende finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er klar på at handlingsrommet vil bli mindre.

– Vi må være mer varsomme med oljepengebruken framover. Det har vi vært opptatt av i mange år. Med Olsens advarsel om fremtidige svingninger i fondets størrelse blir det enda viktigere. Utfordringen er at vi har blitt tilvendt et høyt forbruk, sier Kaski til NTB.

Hun bet seg også merke i at Olsen pekte på at forskjellene mellom vanlige folks lønninger og de som eier kapital, er i ferd med å bli større.

– Det handler om hva folk flest sitter igjen med av den verdiskapingen de er med på. Denne utfordringen må regjeringen ta med seg som en av de virkelig store i tiden framover, sier Kaski.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon