Kreft krever nå flere liv enn hjerte- og karsykdommer. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  

For første gang i historien er det nå flere dødsfall knyttet til kreft enn til hjerte- og karsykdommer, viser tall fra Dødsårsaksregisteret.

Tallene presenteres på en konferanse i Oslo fredag, skriver Dagbladet.

– Det er det viktigste som har skjedd innenfor norsk hjertemedisin og en sensasjonell nyhet for folkehelsen, sier hjertespesialist Steinar Madsen. I mange år har hjerte- og karsykdommer vært den sykdomsgruppen som har ført til flest dødsfall, men i 2016 snudde det.

Grensen for når personer med høyt kolesterol skal få behandling er senket. Samtidig har endringer i nordmenns livsstil bidratt til en markant nedgang.

– Vi har gått fra å være et høyrisikoland for hjerte- og karsykdommer til lavrisikoland. Det skyldes røykekutt, bedre behandling av blodtrykk og høyt kolesterol og helsemyndighetenes anbefaling om å følge middelhavskostholdet, sier han.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]