Kreft krever nå flere liv enn hjerte- og karsykdommer. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse

For første gang i historien er det nå flere dødsfall knyttet til kreft enn til hjerte- og karsykdommer, viser tall fra Dødsårsaksregisteret.

Tallene presenteres på en konferanse i Oslo fredag, skriver Dagbladet.

– Det er det viktigste som har skjedd innenfor norsk hjertemedisin og en sensasjonell nyhet for folkehelsen, sier hjertespesialist Steinar Madsen. I mange år har hjerte- og karsykdommer vært den sykdomsgruppen som har ført til flest dødsfall, men i 2016 snudde det.

annonse

Grensen for når personer med høyt kolesterol skal få behandling er senket. Samtidig har endringer i nordmenns livsstil bidratt til en markant nedgang.

– Vi har gått fra å være et høyrisikoland for hjerte- og karsykdommer til lavrisikoland. Det skyldes røykekutt, bedre behandling av blodtrykk og høyt kolesterol og helsemyndighetenes anbefaling om å følge middelhavskostholdet, sier han.

(©NTB)

[email protected]

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]