Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Kortvarige, høye utslipp av klimagassen nitrogendioksid (NO2) kan doble faren for hjerteinfarkt, viser en ny studie. Alvorlig, mener Oslos miljøbyråd.

Studien, som European Society of Cardiology (ESC) står bak, viser at brå, men høye nivåer av NO2 er vel så farlig som varige høye nivåer.

Det har lenge vært kjent at høy forurensing over lang tid kan føre til en rekke helseproblemer. Den nye studien viser at også mer kortvarig forurensning kan få fatale konsekvenser.

annonse

– Studien antyder at risikoen for et hjerteinfarkt er mer enn doblet 24 timer etter at nivået for nitrogendioksid har passert 20 mikrogram per kubikkmeter, sier Florian Rakers, legen som har ledet arbeidet med studien ved universitetssykehuset i Jena i Tyskland, i en pressemelding.

– Alvorlig

– Dette er alvorlige tall og understreker at luftforurensning er et svært alvorlig helseproblem i mange byer over hele verden, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg (MDG), til NTB.

I Oslo la byrådet nylig fram en handlingsplan for bedre luftkvalitet med en rekke nye tiltak. Byrådet ønsker også en dialog med helsemyndighetene om hvorvidt de lovpålagte grenseverdiene bør skjerpes.

– Mye tyder på at dagens krav ikke er strenge nok, og vi mener helsa til innbyggerne våre må komme først, sier Berg.

Bilen er synderen

Biltrafikk, i særdeleshet dieselbiler, er den viktigste kilden til utslippene av NO2. I perioder med mye trafikk, som rushtid eller ferieoppstart, kan nivåene av NO2 fort overstige 20 mikrogram per kubikkmeter.

i Norge er grensenivået for NO2 satt til 40 mikrogram mer kubikkmeter i snitt per år, ifølge Folkehelseinstituttet. For kortere tidsrom, som en time, er det tillatt med opptil 200 mikrogram, som må ikke overstiges mer enn 18 ganger i året.

Studien er gjennomført i Jena, som ligger om lag 240 kilometer sørvest for Berlin. Byen har rundt 100.000 innbyggere og er regnet som lite forurenset. Kun et fåtall dager de siste årene har utslippsnivåene i byen oversteget EUs grenseverdier.

annonse

Sammenstilt

Undersøkelsen omfattet alle hjertepasienter innenfor en radius på 10 kilometer som ble lagt inn på universitetssykehuset i Jena mellom 2003 og 2010. I alt utgjorde dette 693 pasienter.

Dernest ble tidspunktet for når hjerteproblemene oppsto, sammenlignet med utslippsnivåene av ulike klimagasser i dagene før.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon