Etiopiske myndigheter innfører unntakstilstand etter at statsminister Hailemariam Desalegn overraskende kunngjorde sin avgang.
– Situasjonen har nådd et punkt hvor den ikke kan håndteres med normale fredsbevarende mekanismer, heter det i en uttalelse fra Etiopias ministerråd som ble lest opp på statlig kringkasting fredag.
Etiopia har lenge vært rystet av politisk uro og folkelige krav om større frihet. De siste to årene har det vært omfattende protester mot regjeringen. Flere hundre mennesker har mistet livet og titusenvis er blitt pågrepet.
De fleste av demonstrantene er siden sluppet fri, og tidligere denne uka ble noen av landets mest fremtredende politiske dissidenter løslatt i et fangeamnesti. Samtidig har nye demonstrasjoner mot regjeringen brutt ut flere steder i landet.
Det er andre gang på to år at det råder unntakstilstand i Etiopia. Forrige gang, i oktober 2016, ble det innført unntakstilstand som følge av voldsomme protester mot regjeringen.
Unntakslovene varte den gang i ti måneder.
Hailemariam Desalegn sa torsdag han vil gå av for å «bidra til en løsning» på den politiske krisen, men ifølge lokale medier vil han fortsette som statsminister fram til en maktoverføring er fullført.
Hailemariam har vært regjeringssjef i Etiopia siden 2012. I de siste ukene har regjeringen løslatt over 6.500 politiske fanger, blant dem politikere og journalister, etter at Hailemariam i januar overraskende kunngjorde at han ønsket å styrke demokratiet for alle.
(©NTB)