MALMÖ, SVERIGE 20120202. I 2009 ville ikke politiet kjøre inn i Herrgården i Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
annonse
annonse

En pressemelding signert Malmös ordfører Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) 9. februar 2018 må være beregnet på naive svensker: “Sterkt resultat for Malmö by 2017» Malmö bys resultat for 2017 lander på et overskudd på 1,1 milliarder kroner. Det er 848 millioner kroner mer enn budsjettert resultat på 261 millioner kroner”. Slik markerer sosialdemokratene, som styrer byen, en suksess som i virkeligheten er en grov løgn. Ordføreren er kjent – jeg vil heller si beryktet – for å tale usant om byen sin og ønsker at dette bildet skal feste seg, spesielt i forhold til næringslivet: “Malmö er en attraktiv og raskt voksende by”.

Men hun lyver. Sannheten er at Malmö raskt er blitt en av Sveriges fattigste byer. Like fattig som småkommuner i Norrlands innland. Slik beskriver avisen Sydsvenskan, gjennom fem artikler, situasjonen for Sveriges tredje største by. Oppsiktsvekkende frittalende til svensk presse å være. Skyhøy arbeidsløshet, stor innvandring, sosial uro og en kriminalitet som er høyest i Europa er virkelighetens Malmö. Den massive og ukontrollerte innvandringen holder på å knekke byen, men dette faktum er stort sett taushetsbelagt i svensk presse.

Malmö er den kommunen som i særklasse får mest i det kommunale utjevningssystemet i Sverige, nesten fem milliarder hvert år, som går direkte til kommunen. I tillegg kommer ytterligere et par milliarder gjennom den politiske organisasjonen “Region Skåne” (Ref. sosialøkonomen Tino Sandanaji i sin bok “Massutmaning” og i intervju i “Nyheteridag.se” 23.04.17).

annonse

Og ordføreren nevner ikke dette med et ord! Dette er jo grunnen til at Malmös budsjett har vist “overskudd” for samtlige år på 2000-tallet, bortsett fra 2014. Det som kalles Robin Hood-skatten i Sverige har snudd underskudd til solide overskudd i utsatte kommuner. Bakgrunnen for å kunne trikse med budsjettet på denne måten er at utjevningssystemet for kommunene hvert år vedtas med stort flertall i Riksdagen, og Malmö sikrer seg alltid det største bidraget.

“Hykleri”, sier Tino Sanandaji , som skriver at Malmö uten bidrag for lengst er konkurs. “Det går rundt så lenge Sverige har råd til å dekke underskuddet”. Sanandaji stiller også spørsmålet om hvordan politikerne vil løse et nasjonalt problem den dagen resten av Sverige ser ut som Malmö i dag. Tapio Salonen, professor i socialt arbete ved Malmö Högskola uttaler i avisen Sydsvenskan: “Det blir som en trykkoker. Før eller senere eksploderer den.»

 

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon