Rundt 700.000 rohingya-muslimer har flyktet fra Myanmar til nabolandet Bangladesh siden august i fjor. De to landene har blitt enige om en returavtale, men flere menneskerettighetseksperter påpeker at Myanmar har gjort lite for å bøte på problemene som gjorde at de flyktet. Foto: Manish Swarup / AP / NTB scanpix

Myanmars innenriksminister har fortalt presidenten i Bangladesh at landet er klart for å ta tilbake rohingyaer som har flyktet fra vold og forfølgelse.

Over 700.000 mennesker fra Myanmars muslimske rohingya-minoritet har flyktet til nabolandet Bangladesh siden regjeringsstyrkene innledet en offensiv i delstaten Rakhine i august i fjor. Fra før oppholdt det seg over 400.000 rohingyaer i Bangladesh.

Fredag var Myanmars innenriksminister, Kyaw Swe, på besøk i Bangladesh. Under besøket fortalte han president Abdul Hamid at Myanmar er klar for å ta tilbake rohingya-flyktninger i henhold til avtalen de to landene signerte i fjor, sier en talsperson for presidenten i Bangladesh.

Talspersonen opplyser at Swe også sa at Myanmar vil implementere anbefalingene som ble gitt av en kommisjon ledet av tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan.

Han sier imidlertid at Hamid uttrykte bekymring for rohingyaene og ønsket forsikringer om at Myanmar overholder løftet om «sikkerhet og verdighet» når de vender tilbake.

Kyaw Swe skulle senere fredag møte sin bangladeshiske motpart for videre diskusjoner.

Hjemsendelsen av rohingya-flyktninger til Myanmar skulle etter planen begynne i januar, men ble senere utsatt siden forberedelsene ikke var unnagjort. FNs flyktningsjef Filippo Grandi uttalte senest tirsdag at rohingyaene bør vente med å dra tilbake til det kommer flere avklaringer rundt statsborgerskap og rohingyaenes utestengelse fra samfunnet i Myanmar.

Rohingyaene er ifølge FN en av verdens mest forfulgte minoriteter. De nektes statsborgerskap i Myanmar, som ser på dem som ulovlige innvandrere fra Bangladesh, til tross for at de har levd der i generasjoner.

NTB-AP
(©NTB)