Storbritannias statsminister Theresa May har vært tydelig på at hun ønsker en tilsvarende løsning for norske statsborgere som for EU-borgere etter brexit. Foto: AP / NTB scanpix

Norge og Storbritannia holdt denne uka et møte for å diskutere hvordan rettighetene til nordmenn i Storbritannia og briter i Norge kan sikres etter brexit.

Også Island og Liechtenstein deltok på møtet, som fant sted 12. februar.

Tanken er at enigheten som allerede er på plass mellom Storbritannia og EU om EU-borgere i Storbritannia og briter i andre EU-land, skal utvides til de tre EØS-landene.

Det betyr at 18.000 nordmenn, 2.000 islendinger og 40 liechtensteinere i Storbritannia vil få sikret rettighetene sine.

Det samme gjelder 15.000 briter i Norge, 800 briter på Island og 60 briter i Liechtenstein.

Storbritannia og EØS-landene skriver i en felles uttalelse at diskusjonene var «positive».

«Partene bekreftet sitt ønske om å sikre statusen og beskytte rettighetene til britiske statsborgere som er bosatt på Island og i Norge og Liechtenstein, og til statsborgere fra disse landene som bor i Storbritannia», heter det i uttalelsen.

EU og Storbritannia ble i desember enige om en foreløpig avtale om borgeres rettigheter. Der er de aller fleste uoverensstemmelsene dem imellom løst.

Men avtalen vil i utgangspunktet kun gjelde briter og EU-borgere. En egen ordning må derfor utarbeides for de tre landene i EØS.

(©NTB)

[email protected]