This undated photo released by the Sumatran Orangutan Conservation Programme shows a Tapanuli orangutan in Batang Toru Ecosystem in Tapanuli, North Sumatra, Indonesia. Scientists are claiming an isolated and tiny population of orangutans on the Indonesian island of Sumatra with frizzier hair and smaller heads are a new species of great ape. It's believed that there are no more than 800 of the primates that researchers named Pongo tapanuliensis, making it the most endangered great ape species. (Jonas Landolt/Sumatran Orangutan Conservation Programme via AP)
annonse
annonse

En omfattende studie estimerer at orangutangbestanden på Borneo har falt med nærmere 150.000 i perioden mellom 1999 og 2015. Menneskelig aktivitet får skylda.

Studien anslår at det er igjen mellom 75.000 og 100.000 orangutanger på Borneo i dag. Estimatene varierer ettersom det er knyttet en del usikkerhet til hvor mange dyr som lever i fremmede habitater som plantasjer og nedbrente skogsområder.

Forskerne kom fram til at den opprinnelige bestanden var større enn man tidligere har trodd, men at bestanden også faller langt hurtigere enn tidligere antatt.

annonse

De mest dramatiske fallene i bestanden ble funnet i områder der tropisk skog er hogget ned for å lage plantasjer for palmeolje, eller for å brukes som ved, ifølge studien.

–Dette er fordi orangutanger sliter med å overleve utenfor skogsområder, sier Maria Voigt, en av medforfatterne bak studien.

Forskerne sier de også har funnet kraftige fall i områder med selektiv hogst.

–I disse skogområdene har menneskelig press, som avlivning i konflikt, smugling og bortføring av babyorangutanger til bruk som kjæledyr vært noen av de største driverne for nedgangen i bestanden, sier forfatterne bak studien.

På den andre siden var et av de mer oppløftende funnene at orangutanger er mer tilpasningsdyktige enn tidligere antatt. De tilbringer mer tid på bakken enn man har trodd, og kan spise planter som ikke er en del av deres naturlige diett.

Orangutang er regnet som en kritisk utrydningstruet art. Til sammen regner WWF med at det finnes rundt 111.000 ville orangutanger på øyene Borneo og Sumatra. Dersom ingenting gjøres, kan bestanden falle til 47.000 innen 2025, advarer Verdens naturvernunion (IUCN).

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon