Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Fylkestinget i Finnmark må avvise avtalen om sammenslåing med Troms til et nytt storfylke, mener leder av Tana Ap og tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen.

– Konsekvensen av avtalen er at alt av beslutningsmakt flyttes ut av Finnmark. Realiteten er at Finnmark blir avviklet som demokratisk arena, sier Pedersen til NTB.

Den tidligere Ap-nestlederen som nå har flyttet hjem til Finnmark og blitt leder av lokallaget i Tana, er nådeløs etter å ha lest sammenslåingsavtalen som ble signert torsdag.

annonse
Mæland må ta det

Avtalen slår fast at politisk og administrativ toppledelse i Troms og Finnmark fylke skal legges til Tromsø. Vardø får nyopprettede avdelinger som skal jobbe med internasjonale forhold, nordområdepolitikk, klima og miljø.

– Fylkestinget i Finnmark må si nei til denne avtalen. Det er regjeringen som har vedtatt denne tvangssammenslåingen. Da må regjeringen også ta de vanskelige avgjørelsene. Dersom kommunalminister Monica Mæland (H) ikke orker å ta i dette, så bør hun heller oppheve hele tvangssammenslåingen, sier Pedersen.

Da avtalen var klar, uttalte Mæland til NTB at hun var veldig glad for at forhandlingsdelegasjonene hadde kommet fram til en avtale, slik at de slapp å gjøre det i departementet.

Frykter kjøttvekta

På fylkesårsmøtet i Finnmark Arbeiderparti 3. mars vil Pedersen og Tana Ap foreslå at Ap-delegasjonen til fylkestinget 14. og 15. mars avviser den fremforhandlede avtalen om fylkessammenslåing mellom Troms og Finnmark.

annonse

Pedersen sier til NTB at det ikke bare er avtalen i seg selv, men også prosessen fram mot sammenslåingen som halter:

– Avtalen tar ikke utgangspunkt i at det er to likeverdige parter som skal slå seg sammen, i og med at Troms har flertallet av representantene i fellesnemnda som skal forberede sammenslåingen. Og når også innbyggertallet er svært ulikt i Troms og Finnmark, blir det en risiko for at kjøttvekta avgjør alt. Skal vi kompensere for det, må flere beslutningsorganer legges til Finnmark, sier Pedersen.

Tapte arbeidsplasser

Heller ikke regjeringens ønske om å bygge en sterk region, blir det noe av slik avtalen nå foreligger, mener hun:

– Det er all grunn til å frykte at når både politisk og administrativ toppledelse legges til Tromsø, så vil Finnmark miste enda flere arbeidsplasser. Vadsø (fylkeshovedstaten i Finnmark) har allerede mistet nærmere 80 statlige arbeidsplasser under Solberg-regjeringen. Det tilsvarer 6.000-7.000 arbeidsplasser i Oslo målt etter innbyggertallet, sier Pedersen til NTB.

– Folk er forbanna

Stortingsrepresentant og fylkesleder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, skjønner godt reaksjonene.

annonse

– Folk er forbanna, og det er både naturlig og veldig forutsigbart. Et stort flertall i Finnmark ønsker ikke denne sammenslåingen. De sterke reaksjonene som er kommet på avtalen, må sees i lys av dette, sier Olsen til NTB.

Hun var fredag ettermiddag på vei til styremøte i Finnmark Ap som denne helgen holdes i Lakselv.

– Jeg har ennå ikke lest avtalen grundig nok til at jeg vil kommentere innholdet i den. Men dette er tvang, helt mot lokal- og regionaldemokratiet, sier Olsen.

Blir lei seg

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), ledet forhandlingsdelegasjonen for det nordligste fylket. Hun forstår kritikken.

– Avtalen er langt unna det som var vårt forhandlingsutgangspunkt. Men det var dette vi klarte å få til. Alternativet var brudd, og det er et åpent spørsmål om vi ville fått en enda dårligere avtale dersom Kommunaldepartementet hadde fått det avgjørende ordet, sier Vassvik til NTB.

Hun sier at hun ser fram til helgens styremøte i fylkespartiet.

– Jeg blir jo litt lei meg når jeg leser kritikk som at vi er nyttige idioter for Høyres sentraliseringspolitikk. Men jeg rister det av meg og antar at noe av dette er sagt i affekt. Nå skal jeg forklare meg for fylkesstyret og ikke minst redegjøre for innholdet i avtalen, der jeg mener vi også har fått til gode ting for Finnmark, sier Vassvik.

(©NTB)

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon