Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu og USAs utenriksminister Rex Tillerson i forkant av møtet mellom de to i Ankara fredag. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Tyrkia og USA vil etablere arbeidsgrupper for å diskutere problemstillinger der landene har motstridende syn, sier Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

Uttalelsen kom på en felles pressekonferanse med Cavusoglu og USAs utenriksminister Rex Tillerson etter et møte mellom de to i Ankara. Forholdet mellom landene har vært under press den siste tiden, spesielt etter Tyrkias operasjon mot den USA-støttede YPG-militsen i Syria.

Cavusoglu sier forholdet nå har nådd «en kritisk fase» og at landene må etablere «mekanismer» for å løse disputtene de står overfor.

annonse

–Vi har blitt enige om en forståelse om å normalisere vårt forhold. Selvfølgelig er det tiltak som må gjennomføres da. Begge sider har klare forventninger, sier Cavusoglu.

Tillerson ga sin tyrkiske motpart medhold i at forholdet har vært bedre.

–Vi befinner oss ved nærmest et krisepunkt i forholdet, sier han.

Foreslo Manbij-samarbeid

Hvordan forholdet skal forbedres, ble det sagt lite konkret om. De antydet imidlertid at å løse situasjonen rundt Manbij er noe som vil bli prioritert.

annonse

Reuters siterer en ikke-navngitt tyrkisk tjenesteperson på at Tyrkia har foreslått at kurdiske YPG-krigere trekker seg tilbake til øst for elva Eufrat, samtidig som tyrkiske og amerikanske styrker utplasseres sammen i Manbij.

Foreløpig har ikke nyhetsbyrået fått kommentar til dette fra verken Tillerson eller andre relevante amerikanske myndigheter.

USA har fra før styrker utplassert i Manbij og har vært klare på at de ikke vil fjerne dem. Erdogan har samtidig varslet at tyrkiske styrker ville rykke inn i området, noe som medførte frykt for sammenstøt mellom amerikanske og tyrkiske soldater.

Skal ikke handle alene

Tillerson sier han har bedt Tyrkia «vise tilbakeholdenhet» under sin operasjon i landet, men legger til at landene deler samme målsetting.

–Våre mål i Syria er nøyaktig det samme, det finnes ikke dagslys, sier han, og understreker at disse målene er å nedkjempe IS, stabilisere landet, sørge for at flyktninger kan komme tilbake og skape en forent og demokratisk nasjon.

annonse

Videre sier han at USA og Tyrkia skal samarbeide mer i Syria.

–Vi skal ikke lenger handle alene. Vi skal arbeide i fellesskap fra dette punktet og framover, sier Tillerson.

Kollisjonskurs

Tillerson har vært i Tyrkia siden torsdag, for å ha det som mange spådde ville bli relativt ubehagelige samtaler mellom de to NATO-allierte landene.

Den amerikanske utenriksministeren dro dit med en klar forventning fra Washington om at han skulle gi uttrykk for USAs bekymringer rundt militæroperasjonen i Afrin, mens Tyrkias Erdogan ga klar beskjed om Tyrkias syn på Syria og kurderne.

Tillerson vedgikk fredag at USA har gitt Tyrkia løfter som de ikke har holdt, men utdypet ikke dette mer.

Tyrkias operasjoner mot YPG i Afrin-provinsen i Syria har satt Tyrkia på kollisjonskurs med USA, som har YPG som sin nærmeste allierte i kampen mot IS i Syria. For Tyrkia er YPG en terrorgruppe som er tilknyttet PKK-geriljaen.

NTB-AFP-Ritzau
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon