Trondheim 20171101. Barn som blir sjekket av fastlege. Her sjekkes synet på barnet. Modellklarert. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er store rekrutteringsproblemer til fastlegehjemler i kommuner over hele landet. Flere av landets største kommuner er bekymret over utviklingen.

Hovedstaden er en av kommunene der legefremtiden er usikker, melder VG.

– Vi er ikke trygge på at den situasjonen vi har i dag, vil fortsette. Det første faresignalet er at gjennomsnittsalderen på våre leger er høyere enn i resten av landet. Der er 1/3 av legene over 55 år. Om ikke mange år kan det bli et problem, sier byråd Tone Tellevik Dahl.

annonse

Hun mener det er på tide å ta grep.

– Her må ministeren også på banen, for å innrette takstsystemet mest hensiktsmessig, og slik at vi kan ivareta alle pasientgruppene våre, sier Dahl.

Også Kristiansand er en av kommunene hvor situasjonen har utviklet seg i negativ retning.

annonse

– Vi opplever en betydelig svikt i rekrutteringen til fastlegehjemler. Vi får enda færre kvalifiserte søkere, sier Erling Ytrehus, rådgiver for Behandling og rehabilitering.

I Tromsø mangler flere fastlegehjemler nå lege.

– Vi lyser ut legehjemler flere ganger uten å finne kvalifiserte leger som takker ja, sier enhetsleder Helga Kramvik i Allmennlegetjenesten i Tromsø.

Helseledere fra Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Drammen, Bærum, Fredrikstad, Sandnes, Kristiansand, Tromsø møttes fredag hos KS (KS) blant annet for å lage en felles uttalelse om legesituasjonen.

I en undersøkelse VG gjorde i høst om fastlegesituasjonen i landets kommuner, meldte 198 av 425 kommuner om rekrutteringsproblemer av større eller mindre grad.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon