Russian Foreign Minister Sergey Lavrov. Monday, Jan. 15, 2018. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
annonse
annonse

Sladder og fantasier, sier Russland om tiltalen mot russere for innblanding i valget som brakte Donald Trump til makten i USA.

Samtidig fastslår Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, H.R. McMaster, at tiltalen inneholder ubestridelig bevis.

– Så lenge vi ikke ser fakta, er alt annet sladder, sa Sergej Lavrov under sikkerhetskonferansen i München lørdag.

annonse

USAs spesialetterforsker Robert Mueller, som er satt til å granske påstandene om russisk innblanding i valget, la fredag fram omfattende tiltale mot 13 russere og tre russiske selskaper.

De anklages for å ha drevet en hemmelig kampanje for å påvirke presidentvalget i 2016.

Oppspinn

Sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster mener det blir stadig vanskeligere å skjule beviser på at noen har blandet seg inn i USAs demokratiske prosesser.

annonse

– Som dere kan se fra FBIs tiltale, er bevisene nå virkelig uomtvistelige, sa McMaster da han snakket i München rett etter Lavrov.

McMasters uttalelser står i skarp kontrast til påstanden Trump stadig gjentar om at russisk innblanding i valget er oppspinn.

Startet i 2014

Tiltalen er den første fra Mueller som omhandler innblanding i valget. Tiltalebeslutningen er en detaljert gjennomgang av en kampanje som fra 2014 skal ha pågått for å så splid og påvirke amerikansk politikk.

Mueller hevder at kampanjen fra midten av 2016 hadde som mål å styrke Trumps sjanser i presidentvalget og svekke hans demokratiske rival Hillary Clinton.

Jevegenij Prigozjin, en nær alliert av Russlands president Vladimir Putin, utpekes som leder for kampanjen. Den hevdes å ha hatt flere hundre medarbeidere som blant annet skal ha drevet en skjult trollfabrikk for å påvirke sosiale medier.

«Rene fantasier»

Putins tidligere ambassadør Sergej Kisljak, som var stasjonert i Washington da Trump vant presidentvalget, var også på plass i München.

annonse

– Alt av anklager som fremstilles mot oss, er rene fantasier som brukes for politiske formål inne i USA i kampen mellom de ulike politiske partene der, sier Kisljak.

I desember ble det kjent at Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har innrømmet at han løy om sine samtaler med den daværende russiske ambassadøren.

Multiplikasjon

Etter å ha fått spørsmål om å kommentere Muellers tiltalebeslutning, svarte Lavrov først:

– Jeg har ikke noe svar. Du kan publisere hva som helst, og vi ser at de tiltalene multipliseres, uttalelsene multipliseres, sa Lavrov.

Lavrov viste også til at amerikanske tjenestemenn, deriblant visepresident Mike Pence, har sagt at selve valgresultatet ikke ble påvirket av noe annet land.

Han svarte aldri på hva konkret det er han mener er feil i tiltalen.

NTB-AP-AFP
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon