Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (midten) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (t.v.) hadde lørdag et bilateralt møte Iraks statsminister Haider al-Abadi under sikkerhetskonferansen i München. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
annonse

Iraks statsminister Haider al-Abadi takket for Norges innsats i landet da han møtte utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

De tre holdt et møte på sidelinjen av den store sikkerhetskonferansen i München.

Der diskuterte de hva Norge skal bidra med framover. Norge har i dag rundt 60 soldater i Irak som gir opplæring til irakiske sikkerhetsstyrker, men mandatet til disse soldatene utløper den 10. mars.

annonse

– Han var veldig fornøyd med det norske bidraget og at vi var villige til å diskutere videre engasjement i Irak, sier Bakke-Jensen til NTB i etterkant av møtet.

Det er ennå ikke besluttet om Norge skal bli værende med soldater i landet, men Bakke-Jensen har varslet en avklaring i god tid før det gjeldende mandatet utløper.

Ifølge Søreide ønsker irakerne fortsatt hjelp fra utlandet til å trene de irakiske sikkerhetsstyrkene.

Men Irak har også en jobb å gjøre selv, understreker hun.

– De har en jobb å gjøre med politisk forsoning og inkludering. De har mye å gjøre på arbeid mot korrupsjon. Og det er en stor bekymring at kvinner og jenter i stor grad utsettes for seksualisert vold, sier Søreide.

Problemet har vært voksende i forbindelse med at flere og flere internt fordrevne irakere vender hjem, advarer hun.

annonse

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.